Vlada izmijenila zakon o doprinosima za obvezna osiguranja; plaćanje po prihodima

UREDBOM o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja, koju je danas prihvatila hrvatska Vlada, osobe koje su zaposlene ili su u mirovini, a imaju i registriranu poljoprivrednu djelatnost, obrt, ili su slobodnog zanimanja, doprinose će plaćati prema ostvarenom dohotku, što znači prema godišnjoj prijavi poreza na dohodak.

Zakonom je, naime, bilo utvrđeno da te osobe, sa registriranom djelatnošću, doprinose plaćaju paušalno, odnosno bez obzira na ostvareni dohodak.

Riječ je o ukupno 12.170 osoba, kroz četiri kategorije obveznika - zaposlenima koji imaju registriran obrt kao dodatnu djelatnost (njih 11.577), poljoprivrednicima u radnom odnosu, ili umirovljenicima koji se kao dodatnom djelatnošću bave poljoprivredom i u sustavu su PDV-a (njih 1.014, odnosno 234), te zaposlenima koji se bave i slobodnim zanimanjima (njih 345).

Obveznici iz sve te četiri kategorije ne trebaju platiti doprinose prema već dobivenim rješenjima, već će te doprinose, nakon podnošenja porezne prijave, platiti prema ostvarenom dohotku. Onima pak koji su već platili doprinose prema dobivenim rješenjima, pretplaćeni bi se iznos vratio u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu Uredbe (danom objave u Narodnim novinama).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredbom se uređuju pitanja i mogućnosti obračuna doprinosa na najmanje najnižu osnovicu za samostalne umjetnike. Naime, Zakonom o obveznim doprinosima bilo je predviđeno da država za neke umjetnike plaća doprinose na minimalnu osnovicu koja je iznosila 0,32 posto. Uredbom se pak sada utvrđuje da je najniža mjesečna osnovica za obračun takvih osiguranika, a njih je oko 1300, umnožak prosječne plaće i koeficijenta 1,2, kazao je ministar kulture Antun Vujić novinarima.

Više se neće događati da država plaća doprinose za pojedince koji ostvaruje velike prihode, naglasio je ministar.

Primjena takvog rješenja, navodi se u obrazloženju, po tom će osnovu povećati izdatke proračunu za 20 milijuna kuna.

Uredbom sa zakonskom snagom uređena su i pitanja vezana uz doprinose u slučaju stipendiranja učenika i sportaša, isplaćenu pomoć djeci do petnaeste godine života i pomoć obitelji umrlog radnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara