54.80.80.77 US
 

Vlada: O prodaji treće mreže treba odlučiti Vijeće za radio i televiziju

Piše:
četvrtak, 26.6.2003. 13:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

O PRODAJI Treće televizijske mreže treba odlučiti postojeće Vijeće za radio i televiziju, istaknuto je na današnjoj sjednici hrvatske Vlade koja je utvrdila tekst novog Zakona o telekomunikacijama i poslala ga Saboru na hitno donošenje.

Ministar kulture Antun Vujić predložio je naime, da se u spomenutom Zakonu jasno naznači da će Vijeće za radio i televiziju, osnovano po postojećem Zakonu, nastaviti s radom do donošenja, odnosno stupanja na snagu novog Zakona o elektroničkim medijima kako bi se izbjegle pravne praznine.

Ako to ne učinimo moglo bi se dogoditi da nema tko odlučiti o prodaji treće mreže, rekao je Vujić.

Podržao ga je potpredsjednik Vlade Goran Granić koji kaže da se mora zauzeti jasan stav da će natječaj za treću televizijsku mrežu koje Vijeće vodi, to Vijeće i završiti.

Ministar Vujić poručio je pak, da Vijeće postupak treba provesti u normalnom roku i da se nikako ne smije dopustiti da se u beskonačnost oteže odluka.

Predložio je da se dva zakona - o telekomunikacijama i o elektroničkim medijima, pokušaju donijeti u isto vrijeme.

Novi Zakon o telekomunikacijama predviđa osnivanje Hrvatske agencije za telekomunikacije koja bi preuzela radnike stručnih službi sadašnjeg Vijeća za telekomunikacije i radnike Hrvatskog zavoda za telekomunikacije.

Za rad Agencije izdvajalo bi se 0,2 posto ukupnog bruto prihoda kojeg su u prethodnoj godini ostvarili koncesionari i davatelji telekomunikacijskih usluga.

Vlada je dala zeleno svjetlo konačnom prijedlogu izmjena Zakona o brdsko-planinskim područjima slijedom kojih bi se promijenili i kriteriji za dobivanje statusa brdsko-planinskog područja. Granica gustoće naseljenosti podigla bi se sa 20 na 40 stanovnika po kvadratnom kilometru, pa bi među brdsko-planinska naselja ušao i grad Buzet.

Vlada je predložila da se rok za ponovnu kategorizaciju ugostiteljskih objekata s dvije produži na tri godine. Razlog za izmjenu Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti leži u činjenici da velik dio ugostiteljskih objekata radi sezonski pa se sa zahtjevima za kategorizaciju, bez koje ne mogu početi rad, javljaju tek pred turističku sezonu.

(Hina) um/bn az

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije