54.81.166.196 US
 

Vlada o stanju zemljišnih knjiga i katastra

Piše:
četvrtak, 1.4.2004. 13:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Na 104 općinska suda prošle je godine bilo više od 323 tisuće neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta, od čega polovica otpada na najveći sudove zagrebački i splitski, istaknuto je danas na sjednici Vlade pred kojom se našla informacija o stanju zemljišnoknjižnog i katastarskog sustava i provedbi programa državne izmjere i katastra do 2005.

Taj je program, za razdoblje od 2001. do 2005. donio Hrvatski sabor, a Vlada je danas donijela niz zaključaka koji trebaju osigurati njegovu provedbu.

Program nije ostvaren u cijelosti, ali je iz izvješća vidljivo da se svake godine osigurava sve manje sredstava za njegovu provedbu, pa je tako 2002. bilo planirano 185 milijuna, a realizirano 98, istaknula je ministrica prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić.

Ministrica kaže da je premalo ljudi, sredstava, da nema prostora i da treba učiniti sve da se, osiguraju potrebna sredstva.

Sredstva treba koristiti iz međunarodnih fondova, suglasili su se ministri.

Vlada je utvrdila prijedlog zakona o izvozu robe s dvojnom namjenom, odnosno roba koje se mogu koristiti u civilne i u vojne svrhe, a u njih su uključeni i računalni programi i tehnologije.

Roba s dvojnom namjenom mogla bi se izvoziti samo uz dozvolu Ministarstva gospodarstva, a točan popis takve robe u roku šest mjeseci od stupanja na snagu zakona treba donijeti Vlada.

Vlada je utvrdila izmjene i dopune Zakona o FINI i Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, a tiču se sastava nadzornog odbora, odnosno uprave i vremena na koje bi se imenovala Uprava FINE i DAB-a.

Predviđeno je da članove Nadzornog odbora FINE imenuje Vlada na prijedlog ministra financija, dok bi jedan član bio iz saborskog Odbora za financije i državni proračun.

Time se otvara mogućnost imenovanja novih članova Nadzornog odbora kako bi Vlada, protumačeno je, mogla učinkovitije artikulirati interese i zahtjeve osnivača - Republike Hrvatske.

Vezano za vrijeme na koje se imenuje Uprava FINE, Vlada predlaže da se briše odredba po kojoj su oni mogli biti ponovno imenovani, bez ograničenja mandata.

Kod DAB-a, Vladin je prijedlog da se sa šest na četiri godine skrati vrijeme na koje se imenuje direktor Agencije.

U skladu s promjenama organizacije Vlade, predlaže se i promjena Uprave DAB-a, čiji članovi u nju ulaze po položaju.

U Upravu DAB-a ušli bi tako Vladin potpredsjednik zadužen za gospodarstvo, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, ministri financija i gospodarstva te predsjednici saborskog Odbora za financije i za gospodarstvo.

(Hina) xum/xbn ysšh

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije