54.221.93.187 US
 

Vlada odustaje od Družbe Adria?

Piše:
ponedjeljak, 10.1.2005. 16:36
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DRŽAVNI tajnik za more Branko Bačić izjavio je danas u Opatiji da je "Vlada na temelju izrađenih studija i iskustava mjerodavnih ministarstava, blizu donošenja odluke o neprihvatljivosti projekta Družba Adria u sadašnjem obliku".

Naglasio je da u postojećem obliku projekt Družba Adria ne bi bio prihvatljiv za gospodarske interese i održivi razvoj Hrvatske.

Sudjelujući na dvodnevnom seminaru o rezultatima projekta "Pitanja o brodskom vodenom balastu od interesa za Hrvatsku: mogućnost korištenja norveških iskustava i znanja", kojeg su u Opatiji organizirali Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i norveški "Fridtjof Nansen Institut" iz Osla, državni tajnik za more Bačić rekao je kako je pozitivno što se tijekom izradbe studije o utjecaju na okoliš projekta Družba Adria i odgovarajućih akata, u razmatranje projekta uključila i javnost putem udruga građana.

Dodao je kako je dobro da se mišljenje građana podudara sa sadašnjim promišljanjima u Vladi.

Govoreći o balastnim vodama, Bačić je rekao da je taj problem gotovo nemoguće razmatrati odvojeno od projekta Družba Adria.

Naglasio je da će ovaj seminar biti temelj za izradbu Pravilnika o upravljanju i nadzoru brodskog vodenog balasta te da je Hrvatska obvezna izraditi taj Pravilnik u skladu s međunarodnim konvencijama o balastnim vodama.

Mjere zaštite mora koje će biti propisane, neće ograničavati uplovljavanje brodova, ali će propisivati njihovo postupanje, a rok za donošenje svih mjera koje će određivati način postupanja s balastnim vodama je dvije godine, kazao je Bačić.

Na upit kako će Hrvatska urediti postupanje s balastnim vodama kada se, prema navodima nazočnih stručnjaka iz Norveške, ni u toj u državi ne provode značajnije učinkovite mjere zaštite od balastnih voda, Bačić je odgovorio da je Jadranko more zatvoreno more, te da mjere koje se primjenjuju u drugim dijelovima svijeta ne mogu biti prihvaćene kod nas.

"Hrvatska će imati strože mjere zaštite mora od balastnih voda, a u pripremi je prijedlog odluke o proglašenju Jadrana posebno osjetljivim područjem", rekao je državni tajnik za more Branko Bačić

Najavio je da bi, u sklopu Jadranko-jonske inicijative, taj prijedlog međunarodnoj pomorskoj organizaciji uputile Hrvatska, Slovenija i Italija.


Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije