54.224.44.168 US
 

Vlada odustaje od smanjenja PDV-a

Piše:
utorak, 25.5.2004. 20:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

UNATOČ predizbornim obećanjima Ive Sanadera i naknadnoj najavi da će 1. siječnja 2005. godine biti smanjena stopa PDV-a, Vlada će najvjerojatnije odustati od tog poteza, opravdavajući se pritiskom MMF-a.

"Misija MMF-a inzistira na odgodi primjene snižene stope PDV-a, pa će razgovori o novom stand by aranžmana Hrvatske i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biti nastavljeni za tjedan, dva u Washingtonu" - istaknuli su nakon današnjih razgovora premijer Ivo Sanader i šef Misije MMF-a u Hrvatskoj Dimitri Demekas.

"MMF jako inzistira na tome i razmotrit ćemo taj zahtjev. Odgoda smanjenja PDV-a gotovo je uvjet MMF-a za sklapanje novog stand by aranžmana" - pojasnio je premijer Ivo Sanader.

"Ako dođe nakon ozbiljnih razmatranja cijele situacije sa socijalnim partnerima i koalicijskim partnerima do toga (odgode primjene snižene stope PDV-a) razmotrit ćemo smanjenje nekih drugih poreza." - kazao je Sanader.

"Želi li Vlada ostvariti deficit proračuna opće države od četiri posto BDP-a ili niže u 2005. potrebni su dodatni napori. Po našoj procjeni jedna od glavnih mjera kojom bi to moglo biti učinjeno je odgoda primjene smanjene stope PDV-a planirana za početak 2005. (sa 22 na 20 posto)" - izjavio je Demekas.

Premijer Sanader i šef Misije MMF-a suglasni su da je oko niza glavnih točaka novog stand by postignuto suglasje te da je najveći problem Vlade teret koji joj je ostavila prošla Vlada.

Prošla je Vlada govorila o proračunskom deficitu od 4,2 posto u 2003, a prema sadašnjoj procjeni deficit je u prošloj godini dosegnuo 5,9 posto BDP-a, ističu Sanader i Demekas.

Naglašavaju također da je bivša Vlada u prošloj godini napravila niz obveza koje treba platiti u ovoj godini, a riječ je, kaže Sanader, o 6,5 do sedam milijardi kuna.

Želja je Vlade da u ovoj godini proračunski deficit bude 4,5 posto BDP-a, a u idućoj godini četiri ili ispod četiri posto, kazao je Sanader.

To bi svjedočilo o snazi Hrvatske i sposobnosti da se nosi s vlastitim problemima, a pretpostavka za to je uvođenje reda u javne financije i javna poduzeća, jer se neka od tih poduzeća i njihove uprave ponašaju kao "pijani bogataši" -  istaknuo je premijer.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije