54.196.213.0 US
 

Vlada poslala Saboru konačni tekst Zakona o zaštiti potrošača

Piše:
četvrtak, 10.4.2003. 12:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

GRAĐANIMA koji to žele u fiksnoj telefoniji će se moći omogućiti da telefon plaćaju unaprijed, te da im se besplatno zapriječe pozivi na određene brojeve takve mogućnosti predviđa Zakon o zaštiti potrošača, čiji konačan tekst je Vlada s današnje sjednice poslala Saboru.

Pretplata za fiksne telefone i dalje će postojati, dok će se ostale javne usluge plaćati po stvarnoj potrošnji.

Taj zakonski tekst posebnu pozornost posvećuje obvezama trgovaca i tijela državne uprave, kod prodaje javnih usluga. Pod tim uslugama misli se na prodaju struje, plina, grijanja, fiksnu telefoniju, javni gradski i prigradski prijevoz, opskrbu pitkom vodom, čistoću i odvodnju otpadnih voda.

Držeći se smjernica EU-a i Hrvatska u svoj zakon ugrađuje načelo da javne usluge moraju biti dostupne svim građanima i po dostupnim cijenama, uključujući i siromašnije građane, rekao je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Predloženi zakon predviđa da regulatorna tijela svoje odluke donose tek nakon dobivena mišljenja savjetodavnog tijela u koje će biti uključeni i predstavnici potrošača. Zakon predviđa i osnivanje povjerenstava za prigovore potrošača, te osnivanje savjetovališta za zaštitu potrošača.

Nacionalni program zaštite potrošača Sabor bi donosio svake druge godine.

U prvo saborsko čitanje Vlada je poslala izmjene Zakona o stečaju, kojima je cilj pojednostaviti i ubrzati stečajne postupke.

Slijedom toga poslove Stečajnog suda preuzeo bi stečajni sudac, stečajni postupci bi se trebali obavljati brzo, a ključne odluke o tomu hoće li se stečaj provesti kao sanacijski, reorganizacijski ili likvidacijski morale bi se donijeti relativno rano.

Vjerovnici bi najkasnije u roku šest mjeseci trebali odlučiti hoće li i na koji način stečajni dužnik nastaviti poslovati, hoće li se pristupiti pripremi stečajnog plana.

Predloženi zakon sadrži i mogućnost da vjerovnici na skupštini vjerovnika zamijene stečajnoga upravitelja, ako njime nisu zadovoljni. Stečajnim upraviteljima mogli bi pak biti imenovani samo odvjetnici, ili osobe u javnim trgovačkim društvima ovlaštene za obavljanje stečajno-upraviteljske službe.

To je, ističe ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, važno jer su te osobe osigurane, te odgovaraju za obveze društva svojom osobnom i imovinom društva.

Vlada je Saboru u prvo čitanje poslala i novi Zakon o tržišnom natjecanju, koji drukčije definira vladajući položaj na tržištu, koncentraciju i slično.

Bitne promjene odnose se i na tijela koja upravljanju Agencijom za zaštitu tržišnoga natjecanja. Umjesto sadašnjeg Savjeta, kao savjetodavnog tijela uvelo bi se Vijeće za tržišno natjecanje koje bi bilo profesionalizirano.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije