54.224.99.70 US
 

Vlada predložila ograničavanje uvjeta pod kojima dužnosnici imaju pravo na naknadu dužnosničke plaće

Piše:
četvrtak, 12.2.2004. 14:27
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DA BI ostvario povlasticu da godinu dana nakon što zatraži razrješenje prima naknadu dužnosničke plaće, dužnosnik će morati imati najmanje godinu dužnosničkog staža, prijedlog je koji je Vlada danas uputila Hrvatskom saboru. Provelo bi se to kroz izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika koje bi Sabor trebao donijeti po hitnom postupku.

Prema važećim propisima razriješeni ili dužnosnici kojima istekne mandat imaju pravo šest mjeseci primati punu plaću, te još šest mjeseci polovicu dužnosničke plaće.

Međutim, ima okolnosti kada stvari treba drugačije urediti, pa se predlaže ograničavanje toga prava, ako dužnosnici ne obnašaju dužnost kako se od njih očekuje, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

Vlada stoga predlaže da se pravo na naknadu uskrati dužnosnicima koji budu razriješeni zbog činjenica koje za imenovanja nije predočio, a mogao je pretpostaviti da bi bile zapreka imenovanju.

Želimo provjeriti dužnosnike, ali ima podataka o kojima ne znamo, pa se nadamo da će predloženi dužnosnici u životopisu navesti sve potrebne podatke, kazao je Palarić.

Naknadu plaće ne bi mogli dobiti ni dužnosnici razriješeni zbog pravomoćne sudske osude radi počinjenih kaznenih djela protiv slobode i prava čovjeka i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom (npr. osuđeni na bezuvjetne kazne zatvora).

Vlada predlaže da se pravo na naknadu uskrati i dužnosniku koji se razriješi na osobni zahtjev, a dužnost je obavljao kraće od godinu dana.

Pooštrena pravila primjenjivala bi se retroaktivno, od 1. siječnja ove godine. To znači da bi se te odredbe odnosile na sve dužnosnike koje je imenovala Sanaderova Vlada, kazao je Palarić.

Vlada je predložila i izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija, što bi značilo ustrojavanje dviju novih državnih organizacija - Državnog zavoda za zaštitu od zračenja i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Poslovi te uprave tek će se definirati, kao i jedinstveni telefonski broj za dojavu o katastrofama i nesrećama.

Prijedlog je da taj broj bude 112.

Spomenutim izmjenama utvrđuje se djelokrug rada niza tijela, pa i Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Osvrćući se na rasprave o pripajanju Hrvatskog fonda za privatizaciju u taj Središnji ured, premijer Ivo Sanader je naglasio da Vlada prije pripajanja želi opsežno izvješće i raspravu o radu Fonda u proteklih nekoliko godina.

Vlada bi, najavio je, već danas mogla imenovati predsjedika HFP-a.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije