54.156.37.174 US
 

Vlada raspustila Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije

Piše:
četvrtak, 13.11.2003. 17:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VLADA je na današnjoj zatvorenoj sjednici raspustila Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije, a za povjerenicu imenovala Jadranku Nikolov.

Skupština te županije nije održana dulje od tri mjeseca pa su se stekli zakonom propisani uvjeti za njezino raspuštanje.

Kriza vlasti u Skupštini počela je na sjednici 8. travnja kad je 18 vijećnika HDZ-a i četiri HSLS-a podnijelo ostavke, a HDZ-u pristupio vijećnik HSS-a koji je bio dio vladajuće koalicije (SDP-HSS-LS-Libra-Hrast). Sljedeći dan i četiri HSP-ova vijećnika dala su ostavke. Vladajuća koalicija ostala je tako s 25 mandata, a oporba s 26. Sljedeća sjednica održana je 17. travnja. Prije nje
Mandatno-imunitetno povjerenstvo utvrdilo je ostavke oporbenih vijećnika te zamijenilo vijećnika HSS-a Stjepana Roba "zamjenikom" Ivicom Bogadijem. Skupština je zbog nedostatka kvoruma prekinuta pa "zamjena" nije bila potvrđena.

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave izdalo je tumačenje po kojem se mandat vijećnika HSS-a, kad je napustio tu stranku i vladajuću koaliciju te prešao u oporbu, tj. HDZ, može automatizmom zamijeniti što bi omogućilo rad Skupštine s vladajućom koalicijom s većinom od 26 vijećnika.

U listopadu je Upravni sud donio odluku o nelegitimnosti sjednice Skupštine od 17. travnja, zbog čega je dožupan Pavo Šarčević najavio ustavnu tužbu pozivajući se ponovno na tumačenje

Ministarstva. Nakon toga još je jedan vijećnik HSS-a napustio vladajuću koaliciju i prešao u HDZ.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju dopunskih odnosno ponovljenih izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i Odluku o raspisivanju ponovljenih izbora za predstavnika nacionalne manjine u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Izbori će se održati u nedjelju, 15. veljače 2004. godine.

Vlada je donijela i Odluku o raspisivanju dopunskih izbora za predstavnike nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave, kao i o raspisivanju dopunskih izbora za predstavnike hrvatskog naroda u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave gdje su u manjini.

Izbori će se održati u nedjelju, 15. veljače 2004.

Donesene su Odluke o raspisivanju izbora za Općinska vijeća općina Stubičke Toplice i Gvozd, a održat će se 14. prosinca 2003.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije