54.227.48.147 US
 

Vlada štrajkače kažnjava smanjenjem plaća

Piše:
utorak, 3.1.2006. 14:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA Vlada odlučila je kazniti državne zaposlenike koji su 28. prosinca sudjelovali u općem štrajku organiziranom od strane Sindikata državnih službenika.

Prema dojavama sindikalnih povjerenika s terena, Vlada je naložila prikupljanje imena svih štrajkača kojima namjerava umanjiti plaće.

Kako je danas priopćio Sindikat državnih službenika i namještenika, riječ je o mogućnosti predviđenoj Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike prema kojoj Vlada kao poslodavac može, ali i ne mora, umanjiti plaću štrajkašima.

Sindikat navodi i činjenicu da Vlada svojedobno nije umanjila plaće prosvjetnim djelatnicima koji su štrajkali tri dana te liječnicima u jednodnevnom štrajku, već im je isplatila predviđene naknade, te zbog toga ne bi bilo u redi kazniti državne službenike.

Sindikat upozorava povjerenike na terenu kako nisu dužni poslodavcu podastrijeti podatke o štrajkašima, iako je u tijeku prikupljanje podataka o zaposlenicima koji su bojkotirali rad.

Budući da Vlada stavlja državne službenike i namještenike u nepovoljniji položaj od liječnika i profesora, sindikat će od Ustavnog suda zatražiti pravorijek radi li se o diskriminaciji, koja je zabranjena Ustavom i Zakonom o radu.

Ako ne uspije sudski osporiti Vladinu odluku o kažnjavanju sudionika u štrajku po osnovi njihova društvenog položaja, štrajkašima će umanjenje plaće nadoknaditi sindikat, navodi se u sindikalnom priopćenju.

Foto: Arhiva

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije