54.161.108.58 US
 

Vlada utvrdila izmjene ovogodišnjeg proračuna

Piše:
ponedjeljak, 1.9.2003. 13:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA Vlada utvrdila je danas prijedlog izmjena i dopuna ovogodišnjeg državnog proračuna, a odustala je od namjere da Sabor raspravi fiskalne projekcije za razdoblje 2004.-2007.

Vlada je zaključila da nema potrebe slati taj dokument u Sabor da ne bi bilo zabune u Saboru, a ne želi ni prejudicirati buduću politiku koju će provoditi nova Vlada, izjavio je nakon radne, za javnost zatvorene, Vladine sjednice ministar financija Mato Crkvenac.

Iznio je tek neke od osnovnih smjernica za razdoblje do 2007. - nastavak dinamičnog gospodarskog rasta od prosječno 5 posto godišnje, stabilna makroekonomska situacija i inflacija do razine inflacije u Europi, te ubrzano zapošljavanje. Sve to skupa treba voditi i porastu životnog standarda, kazao je Crkvenac.

Izmjenama i dopunama proračuna, o kojemu će Sabor raspravljati na izvanrednoj sjednici koja će početi sredinom ovog tjedna, 3. rujna, ne bi se mijenjali ukupni prihodi i rashodi (koji iznose 78 milijardi kuna), isti bi ostao i deficit, ali bi se zaduženje države u ovoj godini smanjilo za 340 milijuna kuna, istaknuo je Crkvenac.

Ponovio je da bi se od ukupno predviđenih preraspodjela od 2,45 milijardi kuna, oko 650 milijuna preraspodjelilo unutar stavki pojedinih korisnika (s jedne na drugu stavku istog korisnika), dok bi se 1,7 milijardi namaknulo preraspodjelama između korisnika.

Izmjene proračuna ne ostavljaju novom postavu Vlade nikakve dugove, njima se nastavljaju reforme, ključni projekti, uredno izvršavaju sva socijalna prava, mirovine i sl., rekao je Crkvenac.

Podsjetio je da su razlozi rebalansa povećani troškovi zbog suše, ubrzanog zapošljavanja, provođenja reformi, socijalnog programa, sudskih presuda ljudi otpuštenih s posla, povećanje proračunske zalihe, te osiguranje novca za parlamentarne izbore.

Vlada je danas, kazao je, tomu dodala i daljnje poticanje izvoza, za što će se osigurati dodatnih 100 milijuna kuna.

Koliki će pak biti potrebno za pokriće sudskih presuda otpuštenih s posla početkom 90-ih, kao i tužbi u cijelom razdoblju do sada, nije mogao točno reći. Teško je predvidjeti koliko će u ovoj i narednim godinama toga pasti na državu, jer je to još na sudovima, kazao je. Najavio je da će se ići i s prijedlogom nagodbi s tim osobama kako bi se taj problem riješio.

Po Crkvenčevim podatcima, samo u MORH-u podnijeto je 11.652 tužbi, a iznos tih tužbi dosiže 4,56 milijardi kuna, u MUP-u je oko 9.500 tužbi i za njihovo servisiranje u ovoj godini trebalo je osigurati više od 150 milijuna kuna. Osim ta dva ministarstva dio tužbi odnosi se i na resore prosvjete i pravosuđa, kazao je Crkvenac.

Rebalansom proračuna s više će novca nego je prvotno bilo planirano raspolagati MORH, MUP, Ministarstvo rada i socijalne skrbi, dok će se smanjiti rashodi ministarstava finacija, obnove, branitelja, poljoprivrede, pomorstva, pravosuđa i zdravstva, i dr.

Vlada je danas raspravljala i o makroekonomskim i fiskalnim projekcijama za iduću godinu, ali je taj dokument poslala na doradu, izvijestio je Crkvenac. Najavio je da će Vlada prihvatiti taj dokument važan i za prvu radnu verziju proračuna za 2004.

Proračun za iduću godinu donijet će nova vlada nakon izbora, a Vlada je danas utvrdila prijedlog odluke o privremenom financiranju u prvom tromjesečju iduće godine. Ukupni se rashodi u tom razdoblju planiraju u iznosu 18,7 milijardi kuna. Tom se odlukom podmiruju sve zakonske, ugovorne i fiksne obveze, kao i plaće, te omogućuje uredno financiranje dražve u prvom kvartalu, kazao je Crkvenac.

No, očekuje da nova Vlada neće trebati cijeli kvartal da donese proračun. Najbolje će biti proračun donijeti što prije, kako bi i odluka o privremenom financiranju bila što kraće na snazi, kazao je.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije