54.158.194.80 US
 

Vlada utvrdila prijedlog "razvojno-socijalnog" državnog proračuna

Piše:
srijeda, 18.2.2004. 22:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA Vlada utvrdila je večeras prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna čiji su rashodi planirani u iznosu 85,08 milijardi kuna, a tekući prihodi u iznosu 79,4 milijarde kuna.

Unatoč obvezama koje je bivša Vlada prenijela u ovu godinu, proračun je, suglasni su ministri, razvojan i socijalan - nastavljaju se investicije i ulaganja u cestogradnju, potiče poduzetništvo, ide na poboljšanje situacija najugroženijih skupina stanovništva, umirovljenika, branitelja, rodilja, poboljšava učinkovitost pravosuđa, i sl.

Ministar financija Ivan Šuker ističe da je proračun rađen na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto u ovoj godini, inflaciju od 2,5 posto, te uz deficit konsolidirane središnje države od 4,5 posto BDP-a.

Uz prijedlog proračuna, Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o njegovu izvršenju, prema kojemu bi isplata povećanih porodiljnih naknada (1600 kuna za nezaposlene i 2500 kuna za zaposlene žene) uslijedila od 1. srpnja ove godine.

Vlada je prijedlog proračuna, najvažnijeg financijskog dokumenta države, prihvatila kasno večeras na sjednici koja je počela s oko sat vremena kašnjenja, odnosno oko 20 sati.

Razlog tomu je i usuglašavanje oko prijedloga proračuna sve do zadnjih trenutaka.

To je premijer objasnio opterećenjima s kojima se Vlada suočila - 21,3 milijarde kuna potrebnih za otplate kredita u ovoj godini, te 6,5 milijardi kuna obveza koje su "neodgovornim ponašanjem bivše Vlade" prebačene u ovogodišnji proračun.

Sanader procjenjuje da će biti posla i za državnu reviziju. Ako postoji razlog, treba poslati državnu reviziju, rekao je, podsjećajući da ima ugovora potpisanih i nakon 23. studenoga, pitajući u čije se ime ulazilo u obveze za idućih nekoliko godina.

Nema ni jednog ministra koji nije pronašao takav način rada u svom ministarstvu, rekao je.

Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, kojemu je ovo deveti proračun, kaže da je ujedno i najteži do sada, teži i od onih ratnih. "Nismo mogli pretpostaviti da nas čeka kukavičje jaje u iznosu 6,5 milijardi kuna potpisanih i prenesenih obveza, što je apsolutno protupravno", rekao je.

Uz podatke o zatečenim obvezama i dugovima, ministri su izvijestili i o nekim detaljima proračuna po svojim resorima.

Tako će npr. Ministarstvo obrane, koje ima 7300 djelatnika manje, u ovoj godini raspolagati s nominalno manje novca nego prošle, Ministarstvo pravosuđa raspolagat će s 1,9 milijardi kuna, sredstva Ministarstvu znanosti i obrazovanja povećana su za 5,8 posto, izdatci za socijalnu skrb povećani su u odnosu na 2003. za sto milijuna kuna, osigurana su sredstva za povećane porodiljne naknade, za poticaje u poljoprivredi osigurat će se 250 milijuna kuna više nego prošle godine,

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta najavio je da će se ove godine obnoviti 4500 kuća i 1800 stanova. Cjelokupni proces obnove završit će se do ljeta iduće godine, najavio je.

Proračunom će se za razvoj otoka osigurat 230 milijuna kuna, nastavlja se cestogradnja, potpora željeznici, ali ne u iznosima koje je planirala bivša Vlada.

Premijer Sanader izvijestio je pak da će se dodatnih 30 milijuna osigurati za značajne projekte - po 10 milijuna za pravosuđe, znanost i obrazovanje, 5 za obrt, malo i srednje poduzetništvo, te po 2 milijuna za vanjske poslove i borbu protiv droge.

Sanader kaže da će se u proračunu osigurati i 20 milijuna kuna za Sveučilište u Mostaru, 30 milijuna za mostarsku bolnicu i zdravstvo na tom području.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije