54.196.110.222 US
 

Vlada utvrdila provedbu obveza iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Piše:
četvrtak, 3.7.2003. 17:36
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici utvrdila provedbu obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europskih zajednica i njihovih država članica.

Provedba obveza odnosi se na zakonske prijedloge kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima Europske unije.

Utvrđen je Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o sigurnosti između RH i Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora te upućen Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Tim se zakonom uređuju partnerski odnosi glede političkih i sigurnosnih pitanja te širenje i intenziviranje političke i vojne suradnje u Europi. Sporazumom se posebno uređuju obostrane dužnosti i obveze zaštite i čuvanja informacija i materijala druge stranke, kao i status trajnost, svrhovitost i pristup tajnosti te pravila postupanja radi osiguranja tajnosti informacija. Sporazumom se također uređuje i suradnja nadležnog sigurnosnog tijela RH i Ureda NATO-a za sigurnost (NOS) oko sigurnosnih aranžmana i standarda recipročne razmjene informacija i sigurnosne zaštite primljenih informacija na način kako to zahtijeva izvor.

Vlada je upoznata s Poveljom o partnerstvu između Hrvatske, Albanije, Makedonije i Sjedinjenih Država (Američko-jadranska povelja/US - Adriatic Charter) potpisanom u Tirani u svibnju ove godine.

Prihvatila je tekst Memoranduma o suglasnosti na području zaštite okoliša između Vlade Republike Hrvatske i Vlada Arapske Republike Egipat kojeg će potpisati ministar zaštite i okoliša.

Prihvaćeno je izvješće o ministarskoj konferenciji "Okoliš za Europu", održanoj u svibnju u Kijevu, te izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora između hrvatske Vlade i Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine o plovidbi plovnim putovima unutarnjih voda i njihovom obilježavanju i održavanju, navodi se u priopćenju iz vladina Ureda za odnose s javnošću.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije