54.81.117.119 US
 

Vlada utvrdila zakonski prijedlog o prijenosu vlasti

Piše:
četvrtak, 29.4.2004. 14:50
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VLADA je danas utvrdila zakonski prijedlog po kojemu bi buduće hrvatske vlade, u trenutku silaska s vlasti, za vladu koja dolazi morale pripremiti detaljnja izvješća o stanju po resorima, te posebno izvješće o preuzetim, a nepodmirenim obvezama.

Konačna verzija zakona o prijenosu vlasti određuje dužnosnike čiji bi se mandati po sili zakona stavili novoj vladi na raspolaganje.

Hrvatska nema toliko kadrova da kod svake promjene vlasti može mijenjati 500-tinjak ljudi, istaknuo je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade.

Kad nova Vlada stupi na dužnost svoje bi joj mandate na raspolaganje morali staviti državni tajnici, tajnici ministarstava i pomoćnici ministara, tajnik Vlade i njegov zamjenik, predstojnici Vladinih ureda i ravnatelji agencija i zavoda.

U roku od 60 dana Vlada bi morala odlučiti o njihovu razrješenju, odnosno o ponovnom imenovanju.

I državni dužnosnici koji su članovi skupština i nadzornih odbora trgovačkih društava od posebnog državnog interesa stavljali bi svoje članstvo na raspolaganje novoj vladi.

Sanaderova Vlada predlaže da se prihvati rješenje da od dana raspisivanja parlamentarnih izbora stara Vlada ne smije donositi odluke o novim imenovanjima.

Iznimku predlaže samo kad treba osigurati nesmetan rad državnih tijela, a u tom bi se slučaju imenovali vršitelji dužnosti.

Vlada predlaže i da se prihvati odredba da stara Vlada od dana raspisivanja izbora ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim u slučajevima kad bi se bez takvog ugovora prouzročila znatna materijalna šteta ili dovelo u pitanje međunarodne obveze države.

Vlada je danas Tomislavu Čavaru, 100 postotnom hrvatskom ratnom vojnom invalidu I. skupine darovala prilagođenu izgrađenu kuću u Zagrebu.

Ove će se godine riješiti i pitanja svih 20-ak takvih invalida, najavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije