54.166.172.33 US
 

Vlada za povećanje broja proizvoda s oznakama zemljopisnog podrijetla

Piše:
četvrtak, 18.9.2003. 13:01
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Predloženim zakonom o oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda i usluga osigurala bi se veća vrijednost i kakvoća hrvatskih proizvoda te povećao njihov broj, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade u raspravi o konačnom tekstu navedenog zakona.

Trenutačno u Hrvatskoj ima tek pet registriranih oznaka izvornosti - istarski pršut, slavonski kulen i šljivovica, paški sir i vino "Dingač" - kod kojih, za razliku od drugih prava industrijskog vlasništva, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i izvornosti nemaju vremenskog ograničenja.

U raspravi je istaknuto da ovaj oblik prava intelektualnog vlasništva do sada nije dovoljno korišten, iako proizvoda s posebnim svojstvima i kakvoćom u Hrvatskoj ima mnogo više.

Predloženi zakon primjenjivao bi se na poljoprivredne proizvode koji ne spadaju u područje hrane, regulirano Zakonom o hrani.

Pravna zaštita oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti proizvoda i usluga ostvarivala bi se upravnim postupkom pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo, a sama zaštita ostvarivala bi se upisom u registar oznaka izvornosti.

Vlada je prihvatila i Konačni prijedlog zakona o topografiji poluvodičkih proizvoda, u cilju zaštite intelektualnog vlasništva nad poluvodičkim proizvodima, na načelima koja se primjenjuju u zemljama članicama EU.

Takvo pravo mogli bi ostvarivati samo stvaratelji takvih proizvoda, uglavnom znanstvenici i stručnjaci, a postupak za njihovu registraciju obavljao bi Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

Podržan je i konačni tekst zakona o računovodstvu, koji propisuje da trgovačka društva pri sastavljanju i prezentiranju financijskih izvješća moraju koristiti međunarodne standarde izvješćivanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Pritom je ta obveza različita za velika, srednje velika i mala trgovačka društva.

Ustrojilo bi se i vijeće za financijsko izvješćivanje, kao stručno tijelo, koje bi nadziralo trgovačka društva pri sastavljanju temeljnih financijskih izvješća (informacije o bilanci, dobiti, novčanim tijekovima, promjeni glavnice i drugo).

Ministar financija Mate Crkvenac istaknuo je da bi predloženi zakon omogućio bolje funkcioniranje tržišta kapitala, "koje bi u Hrvatskoj postalo življe, i to ne samo zbog aktivnosti banaka".

Vlada je prihvatila dopune Zakona o zaštiti osobnih podataka po kojima bi se mogli pojedinačno javno objaviti osobni podaci prikupljeni na temelju ovoga zakona i podaci o kojima se vodi službena evidencija, a odnose se na materijalna prava koja se financiraju iz državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne samouprave.

Takvi bi se podaci mogli javno objaviti ako za to postoji javni interes odnosno interes jedinice lokalne samouprave. Taj interes i sadržaj osobnih podataka, kao i nadležno tijelo za objavu, utvrdila bi Vlada.

Prihvaćene su i izmjene Zakona o veterinarstvu, koje predviđaju veće ovlasti za granične veterinarske inspekcije pri nadzoru prehrambenih proizvoda, te se zabranjuje "autoinspekcija".

Vlada je podržala i izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava, kojima se povećava prag za obvezno objavljivanje ponude za preuzimanje s 25 posto udjela s pravom glasa na 30 posto. Prema tome, osoba koja stekne 30 ili više posto dionica u poduzeću ima obvezu objaviti ponude za preuzimanje preostalih dionica poduzeća.

Te bi obveze bili izuzeti mali dioničari koji poduzeće preuzimaju na temelju odredbi o radničkom dioničarstvu, što će se urediti novim zakonom o privatizaciji.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije