54.196.47.145 US
 

Vlada: Zakonski prijedlozi J. Radoša o ukidanju vojnog roka preuranjeni

Piše:
četvrtak, 11.9.2003. 14:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA Vlada podržava stav o potrebi profesionalizacije Oružanih snaga, no zakonske prijedloge zastupnika Libre Joze Radoša o izmjeni Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama, kojima bi se uz ostalo ukinuo i redovni vojni rok smatra preuranjenima.

Takvo je mišljenje Vlada s današnje zatvorene sjednice uputila i Hrvatskom saboru, stoji u vladinom priopćenju.

Jozo Radoš uputio je u saborsku proceduru zakonske tekstove kojima bi se izmijenili postojeći zakoni na način da bi se vojna obveza zadržala, ali da se ukida obvezno služenje vojnog roka.

Vlada je odlučila izmijeniti Odluku o izvanrednim državnim mjerama za ublažavanje posljedica od suše u 2003 s obzirom da Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Ličko-senjska županija nisu u određenom roku proglasile elementarnu nepogodu od suše.

Vlada je razmatrala i provedbu obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i tijela državne uprave obvezala na izvršavanje mjera sukladno utvrđenim rokovima.

Donijela je Odluku o osnivanju Nacionalnog odbora za obilježavanje desete obljetnice Međunarodne godine obitelji što će biti iduće godine.

Utvrdila je i plaću pravobranitelja za djecu, pravobranitelja za ravnopravnost spolova te njihovih zamjenika.

Ustavnom sudu podnijela prijedlog za obustavu postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru na području Grada Makarske za razdoblje 2003-2004. Prijedlog za postupak ocjene ustavnosti Ustavnom sudu je uputila s prošle sjednice.

Vlada je pokrenula postupak za potpisivanje Fakultativnog protokola uz K konvenciju protiv mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja.

Prihvaćeno je Izvješće o pregovorima hrvatskih i poljskih izaslanstava u vezi usuglašavanja Nacrta ugovora između hrvatske i Vlade Republike Poljske o suradnji na području sprječavanja prirodnih i tehničkih katastrofa te uklanjanju njihovih posljedica.

Na sjednici je razriješena Ivka Suman Podgajski dužnosti pomoćnice ministra poljoprivrede i šumarstva. Radi odlaska na novu dužnost Mirjana Duda razriješena je dužnosti članice Službeničkog suda u Rijeci, a na istu dužnost imenovana je Jelena Karan Cvjetković. Brigadir Vlado Bagarić imenovan je članom Nacionalnog povjerenstva za zaštitu zračnog prometa dok je Stjepan Duma razriješen te dužnosti zbog odlaska u mirovinu.

Juro Bajić, Milan Stojanović i Pave Župan Rusković imenovani su članovima Skupštine Društva Parka Prevlaka, a Gorenka Bulj, Petar Tonković i Zdenko Mičić članovima Nadzornog odbora.

Gojka Bežovana, Jadranka Crnića, Vojka Obernesela, Mladena Vedriša, Mirjanu Znaor, Dubravku Lekić, Jasnu Lesički i Slavka Kraljevića Vlada je imenovala članovima Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za socijalni rad uz napomenu da će predstavnik stručnih radnika biti imenovan nakon početka rada Zavoda.

Vlada je osnovala Povjerenstvo za građenje javnih cesta i za predsjednika imenovala premijera Ivicu Račana. Za članove su imenovani ministri Roland Žuvanić, Radimir Čačić, Ivo Banac, Ingrid Antičević Marinović, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Stanko Kovač te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Vladimir Bizjak. Tajnikom Povjerenstva imenovan je Muhamed Čokljat.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije