54.167.29.208 US
 

Vladin odgovor na Pašalićevo zastupničko pitanje o zaštiti prava donjolapačkih Hrvata

Piše:
petak, 4.4.2003. 14:54
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA Vlada je odgovorila predsjedniku Hrvatskog bloka Iviću Pašaliću na zastupničko pitanje što Vlada kani učiniti da se Hrvatima u Donjem Lapcu osigura minimum Ustavom utvrđenih ljudskih prava i uputila ga na Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Pašalić je nedavno, na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, upozorio da Hrvati, kao pripadnici većinskog naroda na državnoj razini, u Donjem Lapcu imaju manje prava od bilo koje druge nacionalne manjine u Hrvatskoj. Naveo je da su u tamošnju srednjoškolsku zgradu, nakon preuređenja, vraćene samo udruge sa srpskim predznakom, a da za hrvatske više u njoj nema mjesta, kao ni za održavanje mise koja se sada služi u holu osnovne škole.

U vladinu odgovoru stoji da je Zakonom o lokalnoj samoupravi utvrđeno da "sve pokretne i nepokretne stvari te imovinska prava koja pripadaju jedinicama lokalne, odnosno područne samouprave čine njezinu imovinu kojom se mora upravljati, koristiti i raspolagati pažnjom dobrog domaćina" i da njome upravlja i raspolaže poglavarstvo jedinice lokalne samouprave.

U odgovoru se također navodi da se općinskom načelniku može pokrenuti pitanje iskazivanja povjerenja ukoliko postoji nezadovoljstvo njegovim radom. To se može pokrenuti na prijedlog najmanje trećine članova predstavničkog tijela.

U Donjem Lapcu većinu ima Srpska narodna stranka (SNS), a dužnost načelnika općine obnaša predsjednik SNS-a Milan Đukić.

U vladinu se odgovoru također ističe da su državna tijela i tijela lokalne i područne samouprave dužna postupati na način kojim će svim svojim građanima omogućiti pod jednakim uvjetima, zadovoljavanje njihovih potreba na bilo kojem području.

Uoče li se neke nepravilnosti u ostvarivanju zajamčenih prava, postoje pravna sredstva pomoću kojih se problemi mogu riješiti, stoji u odgovoru na Pašalićevo zastupničko pitanje koje je potpisao premijer Ivica Račan, a kojemu je Pašalić pitanje uputio.

Također ga se, za eventualna dodatna obrazloženja, upućuje na ministricu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije