Vladin prijedlog zakona o medijima podržala koalicija, oporba protiv

KONAČNI prijedlog zakona o medijima u današnjoj su saborskoj raspravi podržali zastupnici vladajuće koalicije, dok su oporbeni mišljenja da je predloženi zakon restriktivniji od postojećih propisa i da uvodi državnu kontrolu nad medijima.

Krunoslav Gašparić (Klub HB-a) istaknuo je da predloženi zakon donosi odredbe koje otvaraju mogućnost da vlast manipulira medijima.

Tom u prilog naveo je da je za provođenje zakona potrebno iz proračuna izdvojiti dva milijuna i 600 tisuća kuna, od čega je milijun i 800 tisuća kuna predviđeno za plaće stručnjaka koje će država uposliti za nadziranje provedbe zakona.

S tim se u ime Kluba HDZ-a složila i Jadranka Kosor. Navela je da se "krivnjom vladajuće koalicije u parlamentarne izbore ide s nedovršenim poslom izbora Vijeća Hrvatske radiotelevizije".

Joško Kontić (Klub HSLS-a) rekao je da njegova stranka neće podržati predloženi zakon. Prosvjedovao je što je Vlada "diskriminirala prijedlog zakona o medijima zastupnice DC-a Vesne Škare Ožbolt".

Rasprava je objedinjena iako je prijedlog Škare Ožbolt u prvom čitanju, a vladin u hitnom postupku unatoč tomu što je Škare Ožbolt svoj u saborsku proceduru uputila u lipnju, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjana Didović (Klub SDP-a) podržala je vladin zakonski tekst i ocijenila da je "dijametralno suprotan praksi iz doba vlasti HDZ-a, koja je bila usmjerena protiv sloboda novinara i medija".

Klub IDS-a podržao je zakon, ali je Damir Kajin izrazio sumnje da će zaživjeti. Dodao je da će u tisku i dalje prolaziti samo naslovi, a ne i ispravci koje predviđa zakon.

U Engleskoj bi zbog neosnovane kritike u nekom mediju tom mediju prijetio bankrot, a u Hrvatskoj mu "može prijetiti samo rast naklade, pa mediji postaju najsnažnije političko sredstvo ogromnog političkog utjecaja", rekao je Kajin.

Na niz kritika iz oporbe ministar Vujić je uzvratio da je zakon pisan sa stajališta interesa javnosti.

Naglasio je da će novim zakonskim odredbama istinito informiranje biti u prednosti.

Sabor je paketom tehničkih zakona važnih za sigurnost proizvoda (prijedlog zakona o akreditaciji, o općoj sigurnosti proizvoda, o tehničkim zahtjevima za proizvode, o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija) danas završio zasjedanje koje se nastavlja sutra.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara