Vlasta Pavić: Sutrašnji štrajk u gradskim tvrtkama neće omesti normalno funkcioniranje Zagreba

ZAGREBAČKA gradonačelnica Vlasta Pavić ustvrdila je danas da se za sutra najavljeni jednosatni štrajk upozorenja u gradskim tvrtkama neće bitnije odraziti na normalno funkcioniranje grada, ponovivši kako ne može prihvatiti zahtjeve sindikata za 17-postotnim povećanjem plaća.

Nakon sastanka s direktorima 11 gradskih poduzeća, Pavić je na konferenciji za novinare rekla da su je oni izvijestili kako će za vrijeme štrajka upozorenja najavljenog za sutra i u petak osigurati nesmetano pružanje svih usluga, a da će do ponedjeljka, za kada je najavljen opći štrajk, odlučiti što učiniti.

Istaknula je da Gradsko poglavarstvo i njegov pregovarački tim još nisu donijeli konačnu odluku oko generalnog štrajka, te ponovila da traženo 17-postotno povećanje plaća radi usklađivanja s plaćama u gradskoj upravi ne može prihvatiti, jer bi to značilo znatno povećanje cijena gradskih usluga.

Naglasivši kako ne postoji zakonska mogućnost za nametanje radne obveze tvrtkama u kojima se planira štrajk, Pavić je rekla da pristaje na tri posto veće plaće, odnosno da se iz gradskog proračuna izdvoji oko 35 milijuna kuna za povećanje plaća u svim gradskim poduzećima.

Sindikalne zahtjeve nerealnim je ocijenio i dogradonačelnik Stipe Tojčić, rekavši kako bi to stajalo 210 milijuna kuna koje Grad u ovom trenutku ne može izdvojiti. Dodao je kako bi i tri posto veće plaće, što je u skladu s povećanjem troškova života u Zagrebu, značile šest-postotno povećanje cijena ZET-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće u gradskim tvrtkama nešto su veće od prosječnih plaća u Zagrebu, a nešto manje od prosječnih plaća u zagrebačkom gospodarstvu.

Tojčić upozorava da bi traženo izjednačavanje osnovice za plaće s onom u gradskoj upravi zahtijevalo i bitno smanjenje koeficijenta u gradskim poduzećima koji su veći od koeficijenta u upravi.

Kolektivnim ugovorom su tvrtkama u vlasništvu grada povećane plaće za 16 posto, radnici ih primaju redovito, a osigurani su im božićnica, regres, dodaci na prekovremeni i noćni rad te rad praznicima.

"Želimo razgovarati u realnim okvirima, ali 17-postotno povećanje narušilo bi odnos plaća u gradu", rekao je Tojčić izrazivši nadu da do općeg štrajka ipak neće doći.

Prosječna netto plaća u gradskoj upravi, s 39 posto zaposlenih s visokom stručnom spremom, iznosi 4.870 kuna i nije povećavana od 1998., a u gradskim poduzećima, u kojima samo sedam posto zaposlenih ima visoku stručnu spremu, iznosi 4.711 kuna i povećana je prije par godina, obrazložio je Tojčić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara