Vlasti DR Konga nakon uličnih sukoba izdale uhidbeni nalog za vodećim oporbenim političarom

Vlasti DR Konga nakon uličnih sukoba izdale uhidbeni nalog za vodećim oporbenim političarom

VLASTI Demokratske republike Kongo su izdale uhidbeni nalog protiv senatora i bivšeg potpredsjednika Jean-Pierrea Bembe nakon što je jučer u glavnom gradu Kinshasi vojska vodila žestoke sukobe s Bembinim paravojnim formacijama.

44-godišnji Bemba je vođa MLC, vodeće oporbene stranke u DR Kongu koja je za vrijeme tzv. drugog kongoanskog rata djelovala kao gerilski pokret usmjeren protiv vlade predsjednika Laurenta Kabile, a kasnije protiv njegovog sina i nasljednika Josepha Kabile.

Godine 2002. krvavi građanski rat, za kojeg se vjeruje da je odnio između 3 i 5 milijuna života, je završen, a Bemba je pristao na političku borbu i mjesto potpredsjednika u prijelaznoj vladi.

Prošle godine se Bemba suprotstavio Kabili na prvim predsjedničkim izborima, ali je poražen u drugom krugu. To je s vremenom stvorilo napetost u Kinshasi gdje živi veliki broj pripadnika etničke grupe Lingala, kojoj pripada Bemba. Iako je Bemba na kraju priznao poraz, razne milicije i druge paravojne formacije sastavljene od njegovih pristaša nisu razoružane.

Jučer je spor oko razoružanja Bembinih vojnika, odnosno njihovog stavljanja u sastav redovne vojske, eskalirao u krvave sukobe pri čemu su obje strane koristile i teško oružje. O žestini sukoba svjedoči i da su minobacačke granate padale i po Brazzavilleu, glavnom gradu susjedne Republike Kongo koji se nalazi na drugoj obali istoimene afričke rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladine snage su preuzele nadzor nad većinom Bembinim uporišta, a Bemba se na kraju sklonio u južnoafričko veleposlanstvo.

Bemba kao zastupnik Senata uživa imunitet, ali su predstavnici Kabiline vlade najavili kako će ga ukinuti.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara