54.158.194.80 US
 

VS UN-a jednoglasno usvojilo novu rezoluciju o Iraku

Piše:
četvrtak, 16.10.2003. 17:43
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je jednoglasno usvojilo novu rezoluciju o Iraku kojom bi se trebala privući vojna i financijska pomoć drugih zemalja u tu ratom izmučenu zemlju.

Rezolucija 1511 usvojena je jednoglasno s 15-0. Njome se predviđaju multinacionalne snage u Iraku pod zapovjedništvom Sjedinjenih Država koje odobravaju Ujedinjeni narodi a zacrtava se put Iraka prema neovisnosti.

Glavni cilj Sjedinjenih Država, koje su predložile rezoluciju, jest da njome utru put drugim zemljama da vojno i financijski pomognu američku okupaciju i obnovu Iraka koja ima sve veću cijenu u životima i novcu.

Suglasnost o rezoluciji postignuta je nakon što su Sjedinjene Države ponudile niz ustupaka koji uključuju širu ulogu Ujedinjenih naroda u uspostavi demokratskih institucija u Iraku i jamstvo da će mandat multinacionalnih snaga prestati kada bude formirana nova iračka vlada. Te snage bi tada mogle ostati u Iraku samo ako to zatraži nova vlada.

Mada će glavni tajnik UN-a Kofi Annan snažnije sudjelovati u donošenju odluka o političkoj budućnosti Iraka, Ujedinjeni narodi nisu rezolucijom dobili središnju ulogu koja bi bila odvojena od američkih okupacijskih vlasti.

Rezolucija ne sadrži rokove za okončanje okupacije i prijenos vlasti na Iračane.

Rezolucija zadržava vojnu i političku kontrolu Sjedinjenih Država u Iraku u doglednoj budućnosti i osigurava simboličku dozu suverenosti Vijeću za privremenu upravu Iraka koje imenuje SAD. Dokument također postavlja 15. prosinca kao datum do kojeg Vijeće za privremenu upravu Iraka treba Vijeću sigurnosti UN-a dostaviti rokove za donošenje novoga ustava i održavanje izbora.

Nova rezolucija bi trebala omogućiti zemljama poput Turske, Pakistana i Indije da pošalju svoje vojnike u Irak gdje bi njihovi vojnici služili pod mandatom UN-a, a ne kao okupacijske snage.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije