V.Šeks: Siguran sam u pozitivan avis

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks izjavio je danas da je siguran u pozitivan avis (Europske komisije) te da neće biti iznenađenja u izvješću glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte.

Sa najvećom sigurnošću (...), mogu reći da neće biti zapreka za dobivanje pozitivnog avisa, ako ne bude iznenađenja u zadnji trenutak, a mislim da ga neće biti, jer neće biti iznenađenja ni glede izvješća glavne tužiteljice, izjavio je Šeks na konferenciji za novinare.

Kaže da je, prema njegovim informacijama, glavna tužiteljica dala pozitivno mišljenje (o suradnji Hrvatske i Haaškoga suda).

Ako je, kaže, ocjena da Hrvatska dobro surađuje, onda to znači da je glavna tužiteljica implicite uvjerena da više ne stoji njen prigovor da hrvatska Vlada nije poduzela i ne poduzima dovoljno (da se uhiti general Gotovina).

Upitan što će biti s britanskim stajalištem, Šeks drži da to stajalište, vjerojatno, neće utjecati na avis, ali da će trebati puno diplomatskih i političkih napora da Britanija promijeni stajalište u fazi kad Vijeće ministara EU-a bude odlučivalo o davanju statusa kandidata i početku pregovora za članstvo u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avis je, mislim, siguran, ali za utvrđivanje i dobivanje statusa kandidata trebat će otkloniti glavni prigovor koji nam stavlja Velika Britanija, istaknuo je Šeks.

Britanija, naime, ratifikaciju SSP-a Hrvatskoj uvjetuje uhićenjem odbjeglog generala Gotovine i njegovim izručenjem Haagu.

Predsjednik Sabora se nada da će Hrvatska u tom razdoblju uspjeti uvjeriti Britaniju da ne može ispuniti nešto što je izvan njenih mogućnosti.

Šeks kaže da avis nije razlogom što će Sabor tek koncem travnja raspravljati o neprihvatljivim kvalifikacijama iz haaških optužnica protiv generala Markača i Čermaka.

Razlog tomu je, tumači, potreba da se rasprava organizira tako da ne oteža zahtjeve obrane za privremenim puštanjem na slobodu optuženih generala Markača i Čermaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara