54.162.184.214 US
 

vučedol: ove jeseni nastavak istraživanja - dogodine arheološki park

Piše:
nedjelja, 14.9.2003. 09:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slovaVUKOVAR, 14. rujna (Hina) - Na arheološkom nalazištu Vučedolu, pet kilometara nizvodno na Dunavu od Vukovara, najpoznatijoj eneolitičko-vučedolskoj kulturi, arheolozi počinju istraživati razdoblje prije dolaska Vučedolaca, a u Zagrebu i Vukovaru ovog će se mjeseca predstaviti projekt arheološkog parka čija bi gradnja trebala početi dogodine. L

Nakon desetogodišnje stanke zbog agresije, arheolozi su se Vučedolu simbolično vratili 1999., kada je u Vukovaru održan znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva. Istraživanja su obnovljena nakon godinu dana, a ove će jeseni trajati cijeli rujan.

Područje Vučedola naseljavale su skupine indoeuropskih naroda između 3500. i 2500. prije Krista. Arheološki lokalitet je otkriven 1897., a prva istraživanja počela su sljedeće godine. Dosad je otkriveno obilje arheološkog materijala, a najpoznatija je glinena posuda u obliku jarebice, poznatija kao "Vučedolska golubica", pronađena 1938. Original je u Arheološkome muzeju u Zagrebu, u Vukovaru je njezin prvi odljevak, a vučedolski Orion je najstariji europski kalendar.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Arheološko istraživanje Vučedola ove je godine specifično jer napuštamo vučedolski civilizacijski kulturni sloj i počinjemo istraživati svijet koji je živio neposredno prije dolaska Vučedolaca, kostolačku kulturu", kaže ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ružica Marić. Vučedol ima više slojeva civilizacijskog razvoja, "osim najpoznatije - vučedolske - 'skriva' i kostolačku, badensku i starčevačku kulturu", ističe Ružica Marić.

Po riječima voditelja arheoloških istraživanja na Vučedolu prof. dr. Aleksandra Durmana, kostolačka kultura, po svemu sudeći, potječe s područja između Vinkovaca i Vukovara. "Istraživanja će pokazati kako je ta kultura nicala. Nakon što završimo s vučedolskom - ove smo godine planirali skinuti sloj kostolačke kulture, nakon koje slijedi tzv. badenska kultura", navodi Durman, dodajući kako je riječ o kulturi koja je počela oko 3500. godine prije Krista, a u ove europske krajeve došla je s kavkaskih prostora. Tzv. badensku kulturu na Vučedol su donijeli prvi indoeuropski narodi koji su stigli na to područje. Ispod svega toga još je jedan, najstariji sloj tzv. starčevačke kulture koja pripada ranom neolitiku, a na našem području počinje između godine 6200. i 5600. prije Krista, kaže Durman. Ističe da je Vučedol nakon toga do godine 3500. prije Krista bio nenaseljen, a od 3500. do 2500., tj. do završetka vučedolske kulture bio je najprivlačniji europski lokalitet. U to doba Vučedol je praktički bio europski London ili Pariz danas, kaže prof. dr. Aleksandar Durman.

O projektu izgradnje arheološkog parka ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ružica Mikić kaže da će se on predstaviti izložbeno-glazbenim ciklusom "Zemlja - život" u kojem će sudjelovati i Zagrebačka filharmonija. Ona će 19. rujna u Dvorani Vatroslava Lisinskog održati koncert. U predvorju te dvorane bit će priređana izložba o Vučedolu, a sljedećeg dana, 20. rujna, program će se ponoviti u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Ravnateljica Mikić najavljuje da bi dogodine trebala početi izgradnja nastambi u stilu vučedolske kulture te vučedolskog muzeja. Namjera je osnovati arheološku školu i radionicu starih obrta koje bi bile smještene u tim obnovljenim nastambama, rekla je Mikić. Park će upotpuniti i turistička ponuda koja će se temeljiti na prepoznatljivosti vučedolske kulture.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije