Washington Post: Povjerenstvo za 11. rujna navest će propuštene prigode

ZAVRŠNO izvješće američkog Povjerenstva koje istražuje terorističke napade 11. rujna 2001. navest će čak 10 propuštenih prigoda za otkrivanje ili utjecanje na otmice zrakoplova kojima su izvršeni napadi, piše u srijedu list The Washington Post.

Navodeći vladine dužnosnike i osobe upoznate s izvješćem, list piše da će Povjerenstvo propuštene prigode staviti na dušu i Bushovoj i Clintonovoj administraciji, ali da neće reći da su napadi mogli biti spriječeni.

Šest prigoda propušteno je za vrijeme Bushove admnistracije, a četiri za vrijeme Clintonove , piše list, i dodaje da je bilo malo izgleda da se napadi spriječe.

Povjerenstvo je istraživalo propuste američke vlade oko terorističkih napada otetim zrakoplovima 2001. u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi i u četvrtak će objaviti svoje konačno izvješće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvješće će uključiti i popis deset "operativnih mogućnosti" koje je vlada propustila u otkrivanju zavjere 11. rujna, izvješćuje WP.

Propuštenom prigodom smatra se i propust CIA-e da doda dva imena otmičara na teroristički popis, kao i postupanje FBI-a kod uhićenja Zacariasa Moussaouia, optuženog za sudjelovanje u zavjeri. U izvješću će , prema pisanju WP , biti navedeno i nekoliko propalih pokušaja da se ubije ili uhvati Osama bin Laden.

Izvješće također zaključuje da su odnosi Al Qaide s Iranom i militantnom skupinom Hezbollah bili daleko dublji i stariji nego veze s Irakom koji nikad nije uspostavio operativne odnose s tom terorističkom organizacijom, piše Post.

Među najnovijim otkrićima o kojima izvješćuju američki mediji je i to da je čak 10 terorista prošlo kroz Iran prije nego što su izveli napad 11. rujna.

Povjerenstvo i dužnosnici američke vlade, međutim, naglašavaju kako nema dokaza da je Teheran svjesno pomogao napad 11. rujna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara