54.80.80.77 US
 

WHO: Lijekovi za AIDS za tri milijuna oboljelih do 2005.

Piše:
ponedjeljak, 1.12.2003. 16:21
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) i UNAIDS objavili su opširan program za nabavu antiretroviralnoga lijeka za tri milijuna oboljelih od AIDS-a u zemljama u razvoju i u tranzicijskim zemljama do konca 2005.

"Prevencija i liječenje AIDS-a možda su najteža zadaća na polju zdravstva pred kojom se svijet našao. Posrijedi su životi milijuna ljudi. Strategija bi trebala uključiti sveobuhvatne i nesvakidašnje mjere koje će im omogućiti da prežive", kazao je u priopćenju Jong-Wook Lee, glavni direktor WHO-a.

"Mislimo da nemamo nikakvih izgleda da zaustavimo epidemiju ne uspijemo li bitno povećati broj osoba koje će imati pristup lijekovima. Liječenje i prevencija dva su temeljna stupa uspješne strategije protiv AIDS-a", istaknuo je Peter Piot, izvršni direktor UNAIDS-a.

Da bi ostvarile svoje ciljeve, ove dvije organizacije ističu da treba pojednostavniti pristup antiretroviralnoj terapiji, osnovati uspješnu i pouzdanu službu za opskrbu lijekovima i dijagnostičkim proizvodima, brzo objavljivati nova otkrića i rješenja koja su se pokazala dobrim te stručno obučiti nekoliko desetaka tisuća zdravstvenih djelatnika izvan liječničke struke koji će podupirati i nadzirati liječenje.

WHO procjenjuje da će za provedbu te strategije u dvije sljedeće godine trebati 5,5 milijarda dolara.

Da bi podupro taj pothvat, Međunarodni savez Crvenog križa i Crvenog polumjeseca objavio je da provodi program liječenje u šest afričkih zemalja kojim se predviđa pristup lijekovima.

(Hina) vrad dgk

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije