Winterstein: Za preustroj Mostara nužan kompromis

PREDSJEDATELJ Povjerenstva za reformu, odnosno, preustroj Mostara, njemački diplomat Norbert Winterstein danas je najavio kako će za preustroj Mostara biti nužno ostvariti kompromis ocijenivši kako je to u interesu i grada Mostara i njegovih stanovnika.

Winterstein je to rekao uoči današnje prve sjednice novoimenovanog Povjerenstva za reformu Mostara u čiji rad su se uključili predstavnici svih šest stranaka zastupljenih u mostarskom Gradskom vijeću.

Wintersteinovo traženje kompromisnog rješenja za novi ustroj Mostara slijedilo je nakon neuspjeha prvog Povjerenstva koje se raspalo potkraj srpnja i koje se nije usuglasilo o karakteru preustroja Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prvom neuspjelom mostarskom Povjerenstvu za preustroj grada dominirali su predstavnici nacionalnih stranaka (HDZ BiH i SDA), a bošnjački su predstavnici iz SDA bojkotirali njegov rad jer se nisu slagali s prijedlozima o ukidanju šest gradskih općina od kojih su tri većinske bošnjačke, a tri većinske hrvatske.

Predstavnici šest stranaka (i vladajućih i oporbenih) koje su uključene u novo Povjerenstvo obvezale su se da nitko nema pravo na bojkot tog Povjerenstva kojem je Ured visokog predstavnika (OHR) odredio rok do 15. prosinca ove godine da sačini prijedlog novog Statuta grada Mostara.

Na novinarski upit hoće li svojim iskustvom pomoći i preustroj Travnika, jer je Ustavom Federacije BiH predviđeno da se gradovi Mostar i Travnik ustroje na jednak način, Winterstein je rekao kako novi Statut grada Mostara može biti model i za ostale gradove u BiH.

Zamjenik visokog predstavnika Werner Wnendt, kojeg je visoki predstavnik Paddy Ashdown odredio za posebnog pregovarača u preustroju Mostara, izjavio je kako je reforma Mostara dio paketa reformi koje obuhvaćaju i reformu obrambenog sustava te reformu obavještajnih službi u BiH. Na upit je li eventualno ukidanje šest mostarskih općina (koje su nastale na temelju Daytonskog sporazuma) zapravo promjena Daytonskog sporazuma, Wnendt je kazao kako je preustroj (ujedinjenje) Mostara "više proces, nego čin".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara