Wunenbuger: Nema odgode objavljivanja avisa

Wunenbuger: Nema odgode objavljivanja avisa
EUROPSKA komisija ne razmatra mogućnost odgode objave avisa za Hrvatsku, izjavio je u srijedu u Zagrebu šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger.

Wunenburger je demantirao članak objavljen u Jutarnjem listu na temelju intervjua s njim, u kojem je navodno rekao da bi Europska komisija mogla odgoditi objavu avisa dok se ne utvrde pozitivni pomaci u političkim pitanjima, ponajprije u suradnji s Haškim sudom, jer želi imati podlogu za objavu pozitivnog mišljenja.

"To nije istina, bio sam iznenađen tim naslovom, koji je nepošten jer ne odražava bit razgovora. Ništa se nije promjenilo u stajalištu Europske komisije i dalje namjeravamo objaviti avis u proljeće", rekao je Wunenburger, ne navodeći nikakav precizniji rok osim da "proljeće traje do lipnja".

Dodao je da je Europska komisija ipak spremna čekati "nekoliko dana ili tjedan ili dva", ako se u tom razdoblju može očekivati ocjena Haškog suda o stupnju suradnje s Hrvatskom.

"Ako je u pitanju nekoliko dana, tjedan ili dva u kojem možemo očekivati izviješće o toj suradnji, mi ćemo sigurno čekati", izjavio je Wunenburger, nakon prezentacije internet stranice Delegacije Europske komisije u Zagrebu na hrvatskom jeziku. Prezentaciji je nazočila i hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Wunenburger je istaknuo je da Europska komisija neće sama ocjenjivati hrvatsku suradnju s Haškim sudom, niti ima mandat miješati se u njegov rad, ali da će se oslanjati na njegovu ocjenu hrvatske suradnje. "Očekujemo od ICTY-a da čim prije iznese ocjenu suradnje, na koju ćemo se osloniti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U slučaju da ne bude nove ocjene Haškog suda, Europska komisija bi objavila avis, koji bi odražavao situaciju u tom trenutku. S obzirom na više puta ponovljene izjave glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da nije u potpunosti zadovoljna suradnjom Hrvatske, "avis bi, kad bi bio objavljen danas, bio negativan", rekao je Wunenburger.

Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako očekuje da će avis "biti objavljen u drugoj polovici travnja ili kratko nakon toga".

"Očekujemo da će avis biti pozitivan i da će biti dobra podloga da Europsko vijeće donese dobru ocjenu o kandidatskom statusu", rekla je Grabar-Kitarović.

Wunenburger je nešto ranije na briefingu za novinare objasnio da u ovogodišnjem izviješću Europske komisije o Procesu stabilizacije i pridruživanja nema izviješća za Hrvatsku, zbog toga što se radi na izradi avisa.

Europska komisija je u utorak, istodobno s objavljivanjem godišnjeg izviješća o napretku zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, predložila uspostavu novog partnerstva s tim zemljama kako bi im se pomoglo u provedbi političkih i gospodarskih reformi na njihovu putu u Europsku uniju.

Riječ je o prijedlogu Europske komisije, koji treba potvrditi Vijeće ministara. To je operacionalizacija odluke sa Solunskog summita o uspostavi "europskog partnerstva", koje je zamišljeno po uzoru na "pristupno partnerstvo" uspostavljeno sa zemljama koje ove godine ulaze u EU. Tim se instrumentom definiraju kratkoročni i srednjoročni prioriteti na putu tih zemalja prema Europskoj uniji.

Prijedlog "europskog partnerstva" za Hrvatsku bit će objavljen istodobno kad i avis.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara