Wunenburger: Pregovori RH i EU počet će ubrzo

Wunenburger: Pregovori RH i EU počet će ubrzo
VODITELJ Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger u ponedjeljak je izjavio kako je Hrvatska u protekle četiri godine ostvarila velik napredak, izrazivši uvjerenost da je Hrvatska sada mnogo bliže EU nego na početku njegova mandata i da će pregovori o punopravnom članstvu početi uskoro.

"Uopće ne dvojim da će pregovori početi, to je sad pitanje tjedana ili možda dva-tri mjeseca, ali sam uvjeren da ćete prije kraja godine započeti pregovore, a ostalo je tek pitanje rutine. Hrvatska će sigurno u godinama koje dolaze postati članicom Unije", rekao je Wunenburger novinarima nakon oproštajnog posjeta predsjedniku RH Stjepanu Mesiću.

Mesiću je voditelj izaslanstva EK, koji Hrvatsku napušta u kolovozu, rekao da bi mu bilo draže da je mogao otići nakon što su pregovori s EU već započeli, ali to "nije uspio postići".

Novinarsko pitanje o tome što je, osim otvorenog kritiziranja, učinio tijekom četiri godine da pomogne Hrvatskoj na putu u EU, Wunenburgeru se nije osobito svidjelo. "Mislite da sam stalno kritizirao, da je to jedino što sam činio?", zapitao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je za njegova mandata EK dala pozitivno mišljenje o hrvatskoj spremnosti za pridruženje Uniji, da je Hrvatskoj odobren status zemlje kandidata i da je Hrvatska dobila financijsku pomoć za potporu provedbi reformi, upitavši zar se sve to "ne broji".

Na novinarsko podsjećanje da je pitanje bilo o njegovu osobnom doprinosu, odgovorio je da je ostvarenje svega što je naveo bilo i "dijelom njegovih zaduženja".

"Ja sam bio dio toga", napomenuo je, dodavši kako je, "za razliku od nekih drugih zemalja i nekih drugih ljudi u ovoj zemlji", on uvijek govorio istinu.

Predsjednik Mesić Wunenburgera je prigodom oproštajnog posjeta odlikovao Redom kneza Branimira s ogrlicom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara