Za dva tjedna odluka o puštanju na privremenu slobodu Prlića, Praljka i ostalih

ŽALBENO vijeće Haškoga suda za dva će tjedna donijeti odluku o eventualnom puštanju na slobodu do početka suđenja šestorice bivših dužnosnika tzv. HR Herceg-Bosne optuženih za ratne zločine, izjavila je u subotu za bosanskohercegovačko izdanje zagrebačkog Večernjeg lista ministrica pravosuđa Federacije BiH Borjana Krišto.

Ministrica Krišto tako je opovrgnula medijska nagađanja da će Haški sud privremeno pustiti slobodu Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Brunu Stojića, Berislava Pušića i Milivoja Petkovića, dok bi u pritvoru ostao samo Valentin Ćorić, kako je to objavila novinska agencija ONASA iz Sarajeva pozivajući se na izvor blizak Haaškom sudu.

"Potvrdu te informacije iz Haga nismo dobili, osim naznaka da će Statusna konferencija odluku o eventualnom puštanju na slobodu do početka suđenja priopćiti otprilike za dva tjedna. Navodi koji govore da će Ćorić jedini biti zadržan u pritvoru nemaju osnova jer ih nisam čula od ovlaštenih osoba Suda", rekla je federalna ministrica pravosuđa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će ishod Statusne konferencije biti pozitivan i ne bih željela nikoga izdvajati, ali uvjerena sam da su argumenti sve šestorice optuženih uvjerljivi", dodala je Krišto.

Agencija ONASA navela je da će zahtjev Valetnina Ćorića, ratnog zapovjednika Vojne policije HVO-a biti odbijen zbog sumnje da bi on mogao utjecati na svjedoke.

Šestoricu bivših političkih i vojnih dužnosnika tzv. Herceg Bosne, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Slobodan Praljak, Valentin Čorić i Berislav Pušić, Haški je sud (ICTY) optužio za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija tijekom rata u BiH,
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara