Za izbore GONG planira okupiti oko 3.500 promatrača

NEVLADINA udruga Građani organizirano nadgledaju glasovanje (GONG) planira za izbore okupiti oko 3.500 promatrača, koji će "promatrati i na nepristran način izvještavati o izbornom procesu", istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare.

Čelnici GONG-a smatraju da zajedno s parlamentarnim izborima, 23. studenoga, ne bi trebale biti održane i tri vrste izbora na lokalnoj razini, koje je, kako kažu, Vlada na isti dan najavila zbog ušteda.

Riječ je o izborima za raspuštena općinska i gradska vijeća, izborima za članove općinskih, gradskih i županijskih predstavničkih tijela u kojima nije izabran dovoljan broj predstavnika nacionalnih manjina, te dopunskim izborima za vijeća nacionalnih manjina koja dosada nisu izabrana. Krajnji rok za raspisivanje tih izbora, kojima po GONG-ovim informacijama nisu zadovoljni ni članovi Državnog izbornog povjerenstva, je sutra.

U GONG-u smatraju da istovremenim provođenjem parlamentarnih i ostalih izbora ne bi došlo do ušteda, ali da bi se na velikom broju izbornih mjesta proizveo "kaos". Osim toga u nekim bi izbornim jedinicama bilo nemoguće provesti pravilnu edukaciju, tvrde u GONG-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavljajući svoje izborne aktivnosti GONG-ovci su kazali da će uz nadgledanje samog biranja veliku pažnju pokloniti edukaciji i informiranju građana o izbornom procesu.

Ta kampanja pod nazivom "Ali to nije sve" bit će popraćena audio i video spotovima, koji će se početi prikazivati 27. listopada, te informativnim brošurama umetnutima u dnevne novine. Edukaciju građana ta će udruga provoditi i putem svoje web stranice, odgovaranjem na telefonske i e-mail upite, te edukacijom maturanata.

Po riječima glasnogovornice GONG-a Ivne Bajsić izborne aktivnosti te udruge financijski su pomogli Nacionalni demokratski institut, OESS, te veleposlanstva Kanade i Velike Britanije, dok će Hrvatska radiotelevizija jinglove i spotove emitirati besplatno.

Procjenjuju da će troškovi izbornih aktivnosti biti oko 1,2 milijuna kuna.

Podsjećajući na probleme vezane uz provjeru u popisima birača u GONG-u podsjećaju da se ove godine popisi mogu provjeriti i putem telefona i telefaksa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara