54.80.189.255 US
 

Za projekte zaštite okoliša osigurano 600 milijuna kuna

KLJUČNI PODACI
  • Zmajlović je predstavnicima Istarske županije predstavio projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, s naglaskom na iskorištavanje sunčeve energije u turizmu
Piše: Hina
petak, 27.2.2015. 12:50
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: FAH

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je, u sklopu programa "Poslovni uzlet grada Pule", predstavnicima Istarske županije te gradova i općina predstavio projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, s naglaskom na iskorištavanje sunčeve energije u turizmu.

Zmajlović je tom prigodom kazao kako je ove godine za ove projekte osigurano 600 milijuna kuna, pri čemu je naglasak stavljen na turistički sektor, posebice na iskorištavanje sunčeve energije u hotelima i kampovima. Za njihovu provedbu, dodao je, građani, tvrtke, obrtnici, gradovi, općine i županije mogu dobiti od 40 do 80 posto bespovratnih sredstava.

U prilog tomu najavio je kako će ove godine biti objavljen natječaj za obnovljive izvore energije u turističkom sektoru, posebno namijenjene vlasnicima hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata.

Ove godine sredstva su usmjerena na turistički sektor

"Vlada je prošle godine donijela program energetske obnove komercijalnih zgrada, dok će ove godine sredstva biti usmjerena na turistički sektor, gdje će se financirati solarni paneli i drugi obnovljivi izvori energije, čime će se povećati efikasnost same tvrtke, ali i utjecati na to da smanjimo ukupnu potrošnju energije u Hrvatskoj", rekao je Zmajlović. Dodao je kako Hrvatska po pitanju obnovljivih izvora energije stoji zaista dobro, imajući u vidu obveze koje ima prema Europskoj uniji.

Po njegovim riječima, uz nastavak provedbe Vladinih programa energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, ove godine bit će objavljen i natječaj za komercijalne zgrade, čime će po prvi put biti obuhvaćen i komercijalni sektor.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Za poslovni sektor, uz energetsku obnovu komercijalnih zgrada, predviđeni su i programi obnovljivih izvora energije i sufinanciranje energetskih pregleda ili uvođenja sustava upravljanja energijom za mala, srednja i velika poduzeća", poručio je ministar i najavioi kako će se sufinancirati i mjere energetske učinkovitosti u proizvodnim pogonima.

"Ne znam kako bi referendum mogao utjecati na projekt TE Plomin C"

Zmajlović je danas za odluku gradskog vijeća Labina i općinskih vijeća Raše, Svete Nedelje, Pićna i Kršana o raspisivanju savjetodavnog referenduma oko izgradnje TE Plomin C na ugljen rekao kako je mišljenje građana važno, ali da za ovaj referendum ne zna kako bi mogao utjecati na projekt termoelektrane.

Zmajlović je u Puli istaknuo kako mišljenje građana uvijek treba respektirati, ali da se pojedini projekti donose na razini države te se tiču svih građana Republike Hrvatske.

"Za ovaj konkretan referendum u ovom trenutku ne mogu reći na koji bi način mogao utjecati na sam projekt", istaknuo je Zmajlović. Najavio je kako će osobno poduzeti sve da se kod svakog projekta, pa i kada je u pitanju termoelektrana Plomin C, kontroliraju sve mjere koje su propisane kroz procjenu utjecaja na okoliš, kako bi kroz provedbu ove investicije bio što manji pritisak na okoliš.

"Tražit ćemo da inspekcija i kontrola budu na najvišoj mogućoj razini, kako bi se ono što je deklarativno napisano u samoj procjeni u praksi i provodilo. To je uloga Ministarstva zaštite okoliša", poručio je ministar.

Po njegovim riječima, Istarska županija zasigurno je jedna od županija koja vodi računa o okolišu, ulaže u okoliš i koristi sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša. "Mislim da je to dobro, jer kroz te projekte radimo ono što nam je zajedničko, a to je poboljšanje kvalitete života građana", zaključio je Zmajlović.
 

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije