54.92.173.9 US
 

Za Turudića nema nikakvih sankcija

Piše: R.I.
ponedjeljak, 18.8.2014. 14:12
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Branko Hrvatin vratio se s godišnjeg odmora je na stranicama Vrhovnog suda objavio priopćenje o istupima predsjednika Županijskog suda Ivana Tudurića.

Prema Hrvatinu, u Turudućevim izjavama nema elemenata zbog kojih bi protiv njega mogao biti pokrenut stegovni postupak.

"Kao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske postupajući u skladu sa Zakonom o sudovima i Zakonom o državnom sudbenom vijeću, koji me ovlašćuju i obvezuju na pokretanje stegovnog postupka protiv sudaca i predsjednika sudova  dužan sam objektivno i cjelovito ocijeniti sve činjenice (pojedinačno i u njihovoj povezanosti) koje su odlučne za donošenje odluke o pokretanju stegovnog postupka protiv određenog suca, za konkretno ponašanje koje bi moglo imati obilježja jednog od stegovnih dijela iz čl. 62 . Zakona o državnom sudbenom vijeću. Postupajući u skladu sa tom ovlasti i obvezom te na takav način, ocijenio sam da u ovom slučaju nalazim da nema tih i takvih elemenata i činjenica, dakle da ne postoje pretpostavke koje bi zahtijevala pokretanje stegovnog postupka, za neko od propisanih stegovnih djela iz čl. 62. Zakona o državnom sudbenom vijeću. Za to, kao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, ne namjeravam pokrenuti stegovni postupak protiv predsjednika Županijskog suda u Zagrebu suca Ivana Turudića", objašnjava Hrvatin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Istup nije primjeren

No, on ipak smatra kako ovakav istup Turudića nije uobičajen niti primjeren zbog potrebe stalnog i međusobnog uvažavanja svih državnih vlasti i obnašatelja dužnosti u njima, sa svrhom održanja dosegnutih demokratskih standarda. "Izjave pa i kritike koje bi bile izrečene na takav način, mogle bi biti konstruktivnim doprinosom razvoju društva. U protivnom one su samo estradizacija u korist pojedinačnog interesa", smatra Hrvatin.

Hrvatin je prokomentirao i Turudićeve izjave o navodnom praćenju i prisluškivanju, iako je policija to već demantirala. "U odnosu na javno izrečene sumnje o praćenju i prisluškivanju predsjednika Županijskog suda u Zagrebu suca Ivana Turudića, ističem da se radi o javno izrečenoj sumnji koja može biti predmetom ispitivanja i postupanja od strane nadležnog državnog tijela, o čemu je nadležan odlučivati saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.", priopćio je Hrvatin.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije