Zabrana obavljanja svih vrsta ribolova u Starigradskom zaljevu

RADI sprječavanja širenja alge Caulerpa taxifolia, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (MPŠVG) donijelo je Rješenje o zabrani obavljanja svih vrsta ribolova u Starigradskom zaljevu istočno od spojnice Rt Babe Uvala Maslinica.

Rješenje stupa na snagu odmah i traje do daljnjega, objavili su iz Ministarstva.

Pojasnili su kako su potkraj lipnja od Ministarstva mora, prometa, turizma i razvitka, Uprave za sigurnost plovidbe i zaštitu mora i Lučke kapetanije Split, zaprimili prijedlog za zabranom obavljanja svih vrsta ribolova u Starigradskom zaljevu, istočno od spojnice Rt Babe - Uvala Maslinica, jer je utvrđeno da u tom području dolazi do širenja alge.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alga Caulerpa taxifolia bila je predmet istraživanja Instituta za oceanografiju i ribarstvo, u svibnju ove godine izrađen je "Plan aktivnosti na praćenju, sprječavanju širenja i uklanjanju tropske alge Caulerpa taxifolia", a Starigradski zaljev je označen kao područje najvećeg nalazišta navedene alge.

Jedna od predloženih mjera je hitno donošenje zabrane ribolova svim vrstama mreža na algom zahvaćenom području jer je osnovni način njenog širenja na veće udaljenosti prijenos fragmenata pomoću ribolovnih alata (najčešće mreže) te na sidrima brodova.

Nadalje, poznato je kako je Starigradski zaljev jedno od bitnih mrijestilišta, hranilišta i rastilišta riba, a alga Caulerpa taxifolia svojim agresivnim širenjem uništava livade morskih cvjetnica (Posidonia), koje su staništa i rastilišta brojnih vrsta riba i drugih morskih organizama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara