Zabrinjava pojava rastućeg nacionalizma u Srbiji

U SRBIJI je zabrinjavajuća pojava rastućeg nacionalizma, a potezi nove srbijanske vlade prije svega nedostatak suradnje s Haškim sudom samo otežavaju put Srbije ka Europskoj uniji, demokratskim institucijama Zapada i NATO-u, izjavio je bivši američki veleposlanik u Beogradu William Montgomery.

"Jako sam zabrinut zbog političke situacije u Srbiji danas, prvenstveno zbog stava nove vlade prema Haškom sudu, odnosno nedostatka suradnje s Tribunalom i ignoriranja onih stvari koje zabrinjavaju nas na Zapadu. Po mojoj ocjeni, ova vlada neće imati velikog uspeha", kazao je Mongomery u intervjuu dnevniku "Blic" od utorka, dodajući da je, međutim, "problem u tome što bi, ukoliko bi ova vlada pala, na vlast mogli doći radikali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Politika uvjetovanja američke novčane pomoći Srbiji pokazala se kontraproduktivnom: "Kad je riječ o politici ucjene, ona je do sada dala dobre rezultate: više osoba osumnjičenih za ratne zločine se već nalazi u Den Haagu. Međutim, takva politika ima i svoju cijenu, jer se njome stvara veliki antagonizam Srba prema Americi i ona sve više ide u korist nacionalističkim partijama u Srbiji. Zato mislim da je politika uvjetovanja i ucjene svake godine sve manje efikasna i da je s vremenom postala sve više kontraproduktivna", kazao je Montgomery.

Bivši američki veleposlanik u Beogradu istakao je da "nitko, apsolutno nitko" sa sigurnošću ne zna gdje se kriju Radovan Karadžić i Ratko Mladić, pa to ne zna niti glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

"Naši napori da saznamo gdje se kriju Karadžić i Mladić do sada su bili neuspješni. Takve izjave Carle del Ponte su jako opasne i krajnje kontraproduktivne. Međutim, mislim da je jako važno da ih se uhiti i preda Den Haagu, jer će time biti stavljena točka na problem ratnih zločinaca u Srbiji", dodao je Montgomery.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara