ZABRINUTOST I NEIZVJESNOST OBILJEŽJA TRŽIŠTA DIONICA

Burzovni indeksi na svjetskim tržištima dionica dotaknuli su prošloga tjedna nove najniže razine u 2004. kako nezadrživo rastu cijene nafte, a jačaju i zabrinutosti i u pogledu usporavanja gospodarske aktivnosti u SADu.

Njujorški Dow Jones indeks u proteklih tjedan dana gotovo i nije mijenjao vrijednost, završivši poslovanje blizu najniže ovogodišnje razine - 9.825 boda, 0,1 posto više nego u tjednu ranije. No, tehnološki Nasdaq potonuo je 1,11 posto, na 1,757 bodova, što je njegova najniža razina od kolovoza lani.

Cijene dionica nešto su porasle u utorak nakon što je američka središnja banka Fed u svom priopćenju s redovitog zasjedanja potvrdila svoje ranije ocjene da američko gospodarstvo snažno raste. Stoga je ponovno zaoštrila monetarnu politiku, podignuvši ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto. Do rasta troškova kreditiranja uslijedilo je nakon anemičnog rasta broja novih radnih mjesta u srpnju kao i skoka cijena nafte na rekordnih 45 dolara za barel. U svom priopćenju predsjednik Fed-a Alan Greenspan ustvrdio je da je zabilježeno nedavno usporavanje gospodarskog i rasta zaposlenosti, te je kazao da je dio toga rezultat i visokih cijena energije.

Međutim, ulagači su odlučili nakon toga pričekati na nove gospodarske pokazatelje kako bi se uvjerili da je Greenspanov optimizam na mjestu. Uslijedio je podatak o rastu prometa u maloprodaji u srpnju koji je bio ispod očekivanja tržišta, dok su cijene nafte zbog zaoštravanja situacije u Iraku te u Venezueli premašile 46 dolara za barel.

Na udaru prodaja najviše su bile tehnološke dionice, budući je tehnološki div Cisco Systems uzdrmao tržišta svojim procjenama poslovanja u trećem ovogodišnjem tromjesečju koje su ispod očekivanja na Wall Streetu. Cijene njegovih dionica oslabile su 10 posto. Proizvođač računala Hewlett-Packard, pak, objavio je razočaravajuću procjenu poslovanja za treće tromjesečje, što je spustilo cijene njegovih dionica 13 posto i zadalo još jedan udarac ulagačima u tehnološke dionice. "To je šokiralo tržišta te vratilo ulagače negativnom raspoloženju zabilježenom u tjednu ranije. Gospodarski pokazatelji slabiji su od očekivanja, a gospodarski rast nije dovoljno brz da bi podržao snažniji rast korporativnih zarada", ocijenio je John Caldwell, strateg pri McDonald Financial Groupu.

I dok su tehnološke dionice bile na udaru prodaja, blue-chip su bilježile manje gubitke, kako su se ulagači okrenuli potrazi za ulaganjem u dionice stabilnijih kompanija. Dionice farmaceutskih kompanija postaju privlačne i zbog toga što potrošači koriste njihove proizvode bez obzira na visinu kamatnih stopa i cijenu goriva, odnosno bez obzira na manji kućni budžet. "Među farmaceutskim i dionicama proizvođača potrošne robe vidi se povratak kapitala. Novac se prelijeva iz tehnoloških u mnogo stabilnije sektore", izjavio je John O'Donoghue, direktor u CSFB-u. Zbog visokih cijena nafte dobitke bilježe i dionice naftnih giganata, poput Exxon Mobila i ConocoPhillipsa. No, svi ostali sektori bilježili su gubitke, jer visoki troškovi goriva pogađaju gotovo sve aspekte proizvodnje i transporta roba i usluga te narušavaju profite korporacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog trenutne situacije na tržištu nafte, veliki ulagači smatraju da će prije bilo kakvog poboljšanja na Wall Streetu doći do novog pogoršanja. "Ako cijene nafte uskoro ne popuste, stvari će se pogoršati", smatra Gil Knight, čelnik Gartmore Global Investmenta. "Tijekom 1970-tih i 1980-tih kad god bi cijene nafte snažno porasle, globalna tržišta dionica bilježila bi gubitke. Ni sada nije drugačije".

I europski burzovni indeksi potonuli su na nove najniže razine od početka godine zbog sumnji u snagu američkog gospodarskog oporavka, visokih cijena nafte i rasprodaja u kemijskom i tehnološkom sektoru. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks oslabio je 0,8 posto, na 4.301 bod. Frankfurtski DAX potonuo je za više od dva posto, na 3.647 bodova.

Europska tržišta i nadalje pritišću zabrinutosti u pogledu gospodarstva unatoč tome što korporacije imaju uglavnom dobru izvedbu od početka godine. "Nedavno objavljeni makroekonomski pokazatelji ukazuju da je faza oporavka u trenutnom ekonomskom ciklusu završena, te da će odsad gospodarski rast biti nešto niži nego što smo dosad bilježili", stoji u analizi Credit Suisse First Bostona. Ulagači su oprezni i u pogledu novih američkih pokazatelja. "Trebali bismo ulagati u stabilnije sektore koji nose nižu zaradu, ali i manji rizik, kako korporativne zarade gube na zamahu s obje strane Atlantika", izjavio je strateg Morgan Stanleya, Ronan Carr.

Kemijski i tehnološki sektor predvodili su padom cijena dionica. Ulagači su odlučili zanemariti 41-postotni skok dobiti Ciscoa u drugom tromjesečju, te se umjesto toga usredotočiti na procjenu prodaje u ovom tromjesečju koja je ispod očekivanja Wall Streeta. To je najviše pogodilo dionice francuskog proizvođača telekom opreme Alcatela, koje su oslabile 4,3 posto, te švedskog Ericssona, 2,6 posto. "Ciscova procjena nije katastrofična, već neznatno opreznija, no tržišta u ovome trenutku nisu sklona opraštati", ocijenio je Jonathan Crozier, analitičar WestLB-a. "To je još jedan znak da su ulagači još oprezni te da ni u kojem slučaju ne kupuju dionice, osim ako baš moraju". Još jedna slaba točka tržišta bila je dionica njemačke kozmetičke kompanije Beiersdorf, čije su dionice potonule 10 posto, jer je izvijestila o slabijem rastu zarade u drugom ovogodišnjem tromjesečju nego se očekivalo. Ulagači se povlače i iz dionica kemijskih kompanija, koje pogađaju visoke cijene nafte.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je dva posto, na najnižu razinu u zadnja tri mjeseca, od 10,757 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara