Zadar: Prosvjed ribara plivaričara zbog pada cijene plave ribe

TRIDESETAK ribara plivaričara sa svojim je brodovima danas u 11,55 sati u zadarskoj luci prosvjedovalo zbog, kako kažu, sve težih uvjeta ribarenja, odnosno zbog pada cijene po kojoj im plavu ribu otkupljuju riboprerađivačke tvornice.

Po riječima predsjednika sekcije ribara plivaričara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu Boška Edisona, otkupna cijena srdele pala je s 2,65 kuna po kilogramu na 2,30 kuna, a cijena kilograma tzv. miješane ribe, u kojoj, osim srdela, ima i druge ribe, pala je s 2,6 na 1,9 kuna. Edison kaže da taj pad cijena plave ribe ribarima plivaričarima ugrožava osnovnu egzistenciju, te da traže zaštitu i potporu subvencijama od Uprave za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ribari plivaričari u Zadru danas su isticali da njihov čin i nije klasičan prosvjed, nego su njime željeli upozoriti na neizdrživost stanja u kojem su se našli.

Navode, također, da im u riboprerađivačkim tvrtkama koje otkupljuju od ribara srdelu i drugu plavu ribu kažu kako je to smanjenje posljedica pada cijene tune na svjetskom tržištu. Plava riba se koristi za uzgoj tuna.

Prosvjed je u zadarskoj gradskoj luci trajao oko pola sata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara