54.81.71.187 US
 

Zadarska i Ličko-senjska županija dobile eko-brodicu

Piše:
petak, 19.3.2004. 13:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Državna tajnica za zaštitu okoliša u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Višnja Jelić Muck predala je danas na korištenje brodicu čistač tipa ECO 13/3 predstavnicima Zadarske i Ličkosenjske županije. Brodica, vrijedna 2,27 milijuna kuna, je izgrađena u brodogradilištu Kraljevica.

Ugovor o namjeni i načinu korištenja brodice sklopljen je između Ministarstva i dviju županija čiji su predstavnici danas potpisali primopredajne isprave.

Brodica, koja je danas dobila ime EKO Zadar, je namjenjena za čišćenje mora od plivajućih tekućih i krutih otpadaka, za intervencije u slučaju iznenadnih onečišćenja mora, gašenje požara i protupožarnu zaštitu.

Izrađena je od aluminijskih slitina, dugačka je 13,1 m, širine 4,4 m, pogoni ju motor snage 2x221 kw. Opremljena je plutajućim branama za sprječavanje širenja onečišćenja, spremištem za kemijske raspršivače za otapanje uljnih onečišćenja, opremom za prikupljanje zauljenih voda, spremištem za zauljene vode, protupožarnom pumpom i protupožarnim topom.

Ministarstvo je brodicu županijama dalo na korištenje bez naknade na rok od 15 godina, uz sudjelovanje županija u financiranju hladnog pogona. Za hladni pogon brodice Zadarska će županija u tom razdoblju izdvojiti 740.000 kn, a Ličko- senjska županija 60.000 kn. Nakon 15 godina brodice će postati vlasništvo županija.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Čišćenje mora obavljat će tvrtka koja na natječaju dobije taj posao te s županijama potpiše ugovor o korištenju brodice. Novac za hladni pogon i izvješća o radu brodice županije su obvezne dostavljati svaka tri mjeseca, a nadzor nad obavljanjem poslova obavljat će lučke kapetanija na području radova. Radi praćenja izvršenja svih obveza iz ugovora o korištenju osnovat će se vijeće za praćenje i izvršavanje ugovornih obveza u kojem će biti po jedan predstavnik svih potpisnika ugovora.

EKO Zadar je prva brodica čistač kojom će raspolagati Zadarska i Ličko-senjska županija. Ostale županije uz more otprije koriste takve brodice - Istarska i Primorsko-goranska županija zajednički koriste tri čistača, Splitsko-dalmatinska županija ima dva broda čistača, a Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska županija po jednu brodicu za čišćenja.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva predvidjelo je u proračunu za ovu godinu novac za izgradnju još jedne takve brodice.

(Hina) xhšup ymć

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije