Zadru počasna zastava Vijeća Europe

PREDSJEDNICA Odbora za dodjelu priznanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Johanna Schicker uručila je danas na prigodnoj svečanosti na središnjem Narodnom trgu gradonačelniku grada Zadra Božidaru Kalmeti Počasnu zastavu Vijeća Europe za doprinos ujedinjenju Europe.

"Vi ste se u Zadru dojmljivo potrudili da pridonesete ispunjenju najvećih ciljeva ujedinjene Europe građana. U vašoj se svakidašnjici prenosi san o Europi ujedinjenoj u miru i slobodi, te ga ostvarujete korak po korak", rekla je Johanna Schicker gradonačelniku Kalmeti.

Na Narodnom trgu okupilo se danas u podne mnoštvo Zadrana, uglednih gostiju i sudionika Međunarodnog zasjedanja mreže srednjih europskih gradova koje danas završava u Zadru. Među nazočnima su bila i dvojica zadarskih nadbiskupa msgr. Ivan Prenđa i msgr. Marijan Oblak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nastupili su tamburaši iz Nina, mažoretkinje iz Pakoštana, gradska limena glazba, klapa Intrade i folklorna skupina iz madžarskoga prijateljskog grada Szekesfehervara.

Na svečanosti je gradonačelnik Kalmeta zahvalio Vijeću Europe na počasnoj zastavi. Rekao je da je to priznanje Zadranima velika čast i obveza te snažan motiv da i dalje razvijaju prijateljstvo i ljubav među gradovima, u zajedničkom nastojanju na putu k ujedinjenoj Europi. Zadar je prvi grad u Hrvatskoj kojemu je dodijeljena Počasna zastava.

Po riječima Johanne Schicker partnerstvo Zadra s brojnim gradovima u Europi i izvan nje najbolji su dokaz prinosa Zadra u promicanju europskih vrijednosti. Zadar je multikulturalni europski grad i sada sam imala priliku i sama se uvjeriti u to i mogu samo potvrditi da je to doista tako, rekla je Johanna Schicker.

Vijeće Europe je od 1955., kad je počelo dodjeljivati "Nagradu Europe" za istaknuti rad građana raznih nacionalnosti, takvu nagradu dodijelilo 58 gradova, 150 gradova dobilo je počasnu plaketu, a 970 gradova i općina Počasnu zastavu VE-a. Zadar je 971. grad s tim priznanjem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara