Zagreb: Bjegunac osumnjičen za 165 kaznenih djela

BJEGUNCA kojeg se sumnjiči da je krivotvorio dokumentaciju pomoću koje je u posljednje četiri godine registrirano oko 70 vozila i motocikala prokrijumčarenih iz zapadnoeuropskih zemalja i pritom počinio 50 kaznenih djela, zagrebačka je policija danas osumnjičila za još 113 kaznenih djela.

Osumnjičeni 45-godišnjak koji je i dalje u bijegu ta je kaznena djela počinio od listopada 1998. do veljače prošle godine, a riječ je o deset krađa automobila iz zapadnoeuropskih država, 52 kažnjiva djela izbjegavanja carinskog nadzora, 52 djela krivotvorenja isprava i 51 ovjeravanja neistinitog sadržaja, izvijestila je danas policija.

U njegovom stanu na području Zaprešića policija je pronašla više raznih pečata i gumenih otisaka pečata za ovjeru dokumenata, prijenosno računalo na čijem je hard disku pronađen program za ispisivanje registracijskog lista, Jedinstvene carinske deklaracije i talijanskih knjižica vozila, a pronađeni su i razni računi iz zapadnoeuropskih zemalja te krivotvorena dokumentacija za uvoz i registraciju motornih vozila u Hrvatsku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražujući "poslovanje" bjegunca, odnosno ilegalnog carinika kako su ga prozvali, policija je došla i do njegovog 38-godišnjeg ortaka, također hrvatskog državljanina, kojeg se sumnjiči za sudjelovanje u četiri kaznena djela ovjeravanja neistinitog sadržaja. Prijava protiv njega podnesena je redovnim putem zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, što znači da nije uhićen.

Sredinom veljače ove godine policija je izvijestila da je nakon višemjesečne akcije u suradnji s Carinom utvrdila da je 45-godišnji D. P. u posljednje četiri godine krivotvorio dokumentaciju na osnovu koje je registrirao oko 70 automobila i motocikala prokrijumčarenih iz zapadnoeuropskih zemalja. On je policiji od ranije poznat po sličnim nedjelima, a za njim je početkom ove godine raspisana tjeralica. Tada ga se sumnjičilo za 50 kaznenih djela.

Prema tvrdnjama policije, "ilegalni carinik" je izrađivao krivotvorene carinske deklaracije kako bi lažno prikazao da su carina i druga davanja plaćena. U većini slučajeva krivotvorio je i strane prometne dozvole, knjižice vozila i račune o kupnji vozila, te potvrde o tehničkom pregledu na osnovu čega bi se vozila registrirala u policijskim upravama. Većinom je riječ o vozilima ukradenim u Italiji, Njemačkoj i Češkoj i prokrijumčarenim u Hrvatsku od 2000. do 2003.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara