54.156.76.187 US
 

Zagreb: Otvoren Osmi trijenale hrvatskoga kiparstva

Piše:
petak, 18.7.2003. 00:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OSMI trijenale hrvatskoga kiparstva na kojemu će publika moći prosuditi koliko je hrvatsko kiparstvo paralelno s razinom kvalitete svjetske suvremene scene otvorio je večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u prisutnosti brojnih posjetitelja ministar kulture Antun Vujić.

Dva desetljeća nakon što je prvi trijenale otvorio "vrata" u onodobno hrvatsko kiparstvo, ministar Vujić smatra da se može reći da je suvremeno hrvatsko kiparstvo doista izvan klasičnih poimanja te umjetnosti.

I dok, kako je rekao, likovnost danas u sve većoj mjeri određuje urbanitet, Vujić je istaknuo da smo već nekoliko godina svjedoci uspona Gliptoteke HAZU u kojoj se možemo uvjeriti kako se likovnost može predstaviti kao vrijednost za što je u velikoj mjeri zaslužna voditeljica Gliptoteke Ariana Kralj.

Gliptoteka je, dodao je, mjesto susretišta ideja vrhunske umjetnosti koje potvrđuje Zagreb kao centar iz kojega stižu brojne inicijative koje zaklanjaju konzervativne ideje.

Po Vujićevim riječima, to svake tri godine potvrđuje i recentna produkcija kiparstva - umjetnosti koju ministar kulture smatra jednom od najzahtjevnijih.

Na večerašnjoj svečanosti nagrade Osmoga trijenala laureatima je predala tajnica te manifestacije Lida Roje Depolo.

Tako je Veliku nagradu primio splitski umjetnik Viktor Popović za instalaciju "Bez naziva". Tri jednakovrijedne nagrade primili su umjetnici Kristijan Kožul za "Discoware kolekciju", Goran Petercol za "Čaše" i Vlasta Žanić za performance "Svijeća za Editu".

Akademkinja Marija Ujević Galetović primila je pak nagradu za monumentalnu skulpturu "Val" u javnome prostoru grada Rijeke koju dodjeljuje Erste i Steiermarkische Bank.

Na više od dvije tisuće četvornih metara izložbenoga prostora predstavilo se 120 autora čiji radovi, kako je to u uvodnome slovu prigodnoga kataloga Trijenala napisala Ariana Kralj, u potpunosti predstavljaju novi senzibilitet uključujući raznorodne prostorne intervencije kao dimenziju kiparstva. Pri tomu, istaknula je, u potpunosti postavljaju pitanje treba li pojam kiparstva biti determiniran kao stilska odrednica skulpture prošlih perioda, ili se treba odlučiti za ugradnju novih stilskih, a posebice prostornih i tehnoloških, odrednica "novoga misaonog koda" u taj terminološki izraz.

Osim 98 žiriranih radova, na Osmome trijenalu postavljena je i izložba Ines Krasić - dobitnice Velike nagrade prošloga trijenala te četiri izložbe po izboru izbornika - Ive Koerbler, Vesne Mažuran Subotić, Dalibora Prančevića i Janke Vukmir.

Kako i zvuk može biti kiparski materijal posjetiteljima je večeras svojim nastupom na svečanome otvorenju pokazao riječki Big-art Fiolić Band.

Izložba će biti otvorena do 15. rujna.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije