ZAGREB: POČEO FESTIVAL JEDNAKIH MOGUĆNOSTI

Na Preradovićevu trgu danas je počeo Festival jednakih mogućnosti, koji već treću godinu organizira Društvo tjelesnih invalida u cilju promicanja kreativnih potencijala i umjetničkih vrijednosti osoba s invalidnošću.

Pod pokroviteljstvom Vlade i zagrebačkoga Gradskog poglavarstva ovogodišnji se dvodnevni festival odvija u dvije tematske cjeline, glazbenih i plesnih točaka koje naizmjenično izvode osobe s invalidnošću i "zdrave" osobe (kazališni i estradni umjetnici), te izložbi likovnih radova.

U okviru 22 sata dvodnevnog programa izvest će se 80 glazbeno-scenskih točaka u kojima nastupa preko 800 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 500 osoba s invalidnošću.

U drugom programskom sadržaju održava se Urbana skupna izložba likovnih radova na kojoj izlaže 20 autora različitih umjetničkih izričaja, povezanih tjelesnim oštećenjem kao zajedničkim obilježjem.

Likovni radovi su izloženi na štandovima i specijalnim stolcima, gdje publika može razgledavati eksponate i razgovarati s umjetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na početku i kraju dnevnih događaja orkestralne točke izvode Orkestar Hrvatske vojske, Novi staromodni orkestar, Puhači orkestar ZET-a i Društveni orkestar Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Danas popodne organizira se igra mobilnosti pod sloganom "Preko pobližeg upoznavanja do boljeg razumijevanja". Igra se organizira na tri punkta na kojima će "zdrave" osobe iz javnog društveno-političkog života savladavati zapreke u invalidskim kolicima, odnosno orijentirati se u prostoru pod uvjetima simuliranih osjetilnih oštećenja, sljepoće i gluhosljepoće.

Za sutra je predviđena košarkaška utakmica u invalidskim kolicima između košarkaških klubova Stela iz Zagreba i Brod iz Slavonskog Broda.

Festival će večeras u 19 sati svečano otvoriti potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a Urbanu skupnu izložbu likovnih radova u 19,45 sati pročelnik Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara