Zagreb: Tribina o gospodarskom pojasu

NA VEČERAŠNJOJ tribini pravnika grada Zagreba "Gospodarski pojas i Hrvatska" na Pravnom fakultetu u Zagrebu prof. Budislav Vukas rekao je da je Hrvatska proglašenjem ribolovnoekološkog pojasa prihvatila 95 posto sadržaja isključivoga gospodarskog pojasa.

Stoga, smatra prof. Vukas, inače sudac Međunarodnog suda za pravo mora, Vladin prijedlog Vlade da se ne proglašava isključivi gospodarski pojas nego ribolovno-ekološki nije bio promašaj.

Dodaje kako to nije bio promašaj ni zbog reakcija na odluku Hrvatskog sabora o proglašenju hrvatske ribolovno-ekološke zone u Jadranu, koje su, kako je istaknuo, vrlo blage i jenjavaju. Hrvatska neće imati teškoća zbog odluke o proglašenju ribolovno- ekološkog pojasa ni ubuduće, a dobro je što odluka stupa na snagu za godinu dana, kako bi se postigao dogovor sa susjedima o novom načinu gospodarenja u Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Europska unija je kao i Hrvatska krajnje zabrinuta zbog katastrofalna stanja ribljeg fonda i onečišćenja mora, i interesi EU-a i Hrvatske su isti, bez obzira na mrzovoljne susjede", rekao je Vukas.

Po Konvenciji o pravu mora Hrvatska je imala puno pravo na jednostrano proglašenje gospodarskog pojasa, za što nema nikakve zapreke u malom i zatvorenom moru kakvo je Jadransko, iako neki naši susjedi tvrde suprotno, istaknuo je. Isto tako, dodao je, nema nikakve zapreke da Hrvatska proglasi gospodarski pojas u budućnosti, ako to ocijeni potrebnim.

(Hina) ggr jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara