Zagreb: u Etnografskome muzeju otvorena izložba "Suvenir"

Na izložbi specifičnoga suvenirskog sadržaja, otvorenoj večeras u zagrebačkome Etnografskom muzeju, prikazan je presjek suvenirskoga stvaralaštva iz fundusa toga muzeja u razdoblju od 1920. do 1940. te radovi autora koji su se odazvali na natječaj za specifičan zagrebački turistički suvenir u trajanju od 13. veljače do 25. ožujka ove godine. L

Autorica koncepcije izložbe i prigodnoga kataloga muzejska savjetnica Ivančica Ivkanec nada se da će izložba biti početna točka u promišljanju novoga odnosa prema suveniru koji će na ozbiljniji način promišljati zavičajne vrednote hrvatskih krajeva.

Pri tomu smatra da se kod nas, kad je riječ o suveniru, jasno prepoznaje "boljka" da ne želimo osvijestiti spoznaju o vrijednosti tradicijske kulture i to ne samo pučke već i građanske tradicijske kulture.

Izložba je dio zajedničkoga projekta "Suvenir" Etnografskoga muzeja i Turističke zajednice Grada Zagreba (TZGZ) koja je idejni nositelj, predlagač i organizator toga projekta kojemu je cilj pronaći specifični zagrebački turistički suvenir.

Na natječaj je pristiglo 70-ak "paketa" autorskih radova pod šifrom koje je procjenjivalo stručno povjerenstvo sastavljeno od izabranih predstavnika Akademije likovnih umjetnosti, Studija dizajna na Arhitektonskome fakultetu, Gliptoteke HAZU, Etnografskoga muzeja, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te TZGZ, a koje je i dodijelilo 13 priznanja .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ipak, istaknula je autorica izložbe, i posjetitelji izložbe kao i autori imaju priliku izreći svoj sud o izloženim radovima i izabrati "top-suvenir".

Naime, u deplijanu izložbe otisnuta je i rubrika "Izaberite vaš suvenir" u koju svaki posjetitelj može upisati pet najdražih suvenira po njegovu odabiru, a "top-suvenir" bit će ona koji dobije najveći broj glasova.

Kako će izložba biti otvorena do 16. svibnja taj će dan biti objavljeni i izbor publike kao i rezultati prosudbenih odluka stručnoga povjerenstva, najavila je Ivkanec.

Brojne posjetitelje pozdravili su i ravnatelj Etnografskoga muzeja Damodar Frlan, predsjednik TZGZ Vladimir Velnić i direktor Mario Zmajević koji je Etnografskome muzeju darovao žensku narodnu nošnju iz Baranje.

(Hina) xip ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara