Zagrebačka skupština cijeli dan raspravlja o gotovo 50 točaka

U popodnevnom i večerašnjem nastavku sjednice Zagrebačke skupštine, koja je počela jutros, Gradsko poglavarstvo je povuklo izvješće o stanju gradske imovine radi dorade. Gradski zastupnici su prihvatili poslovna izvješća gradskih trgovačkih društava za prošlu godinu, kao i prijedlog godišnjeg obračuna Proračuna Grada Zagreba za 2003. L

Prije povlačenja izvješća o stanju gradske imovine, predsjednica Skupštine Morana Paliković -Gruden je rekla kako se mora uspostaviti kontrola nad gradskom imovinom, kojom sada upravljaju razni uredi, pa kontrole nema.

Problem je, kazala je, što Zagreb nema centralnog mjesta gdje bi se sva gradska imovina vodila, nego imovinom upravljaju razni uredi. U tim uvjetima, "koji bi to genijalac bio u stanju uspostaviti kontrolu nad svom imovinom", pitala je Paliković- Gruden.

"Gradski kompjutori hrane se lažnim podacima", rekla je Paliković-Grduden navodeći njoj poznati primjer kuće u središtu grada u kojoj stanuje. Poslovni prostor u njoj se vodi kao da je u povratu, iako to nije, rekla je.

Davorin Tepeš (HDZ) rekao je kako se ne može raspravljati o stanju imovine ako nema popisa imovine, a Kažimir Varda (Hrvatski blok) rekao je da se neće znati koliko Grad ima imovine dok se ne završi postupak povrata.

Klub SDP-a je zatražio da Poglavarstvo doradi i dopuni izvješće i izvješćima o pokretnoj imovini Grada. Klub HNS-a izjasnio se da nema ništa protiv da Gradsko poglavarstvo tu točku povuče s dnevnog reda i pripremi za jednu od idućih sjednica, što je Poglavarstvo nakon stanke i učinilo.

Gradski zastupnici prihvatili su poslovna izvješća direktora 23 gradskih trgovačkih društava za 2003. U raspravi je bilo pohvala na račun dobrog poslovanja tih poduzeća, ali i primjedbi da plaće trebaju ovisiti i o dobiti i kvaliteti usluge. Nenad Ivanković (HIP) rekao je kako su direktori tih gradskih poduzeća u nemogućoj poziciji jer su postali vazali gradske politike i ne mogu se ponašati kao menadžeri. Kažimir Varda (Hrvatski blok) upitao je kako je moguće da spalionica otpada "Puto", koja je na subvenciji Grada i u "hladnom pogonu" ostvaruje dobit, pa makar ona bila i 8.000 kuna.

Gradski zastupnici prihvatili su prijedlog godišnjeg obračuna Proračuna Grada Zagreba za 2003., koji je u prosincu 2002. kod usvajanja iznosio oko četiri milijarde i 465 milijuna kuna, a nakon rebalansa u listopadu prošle godine četiri milijarde i 768 milijuna kuna. Plan prihoda i rashoda nije u cjelosti ostvaren, a pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić izvijestio je da su prihodi podbacili oko 1 posto, rashoda je bilo oko 1,5 posto manje od predviđenih, pa je razlika od 275 milijuna kuna ostala na prihodovnoj strani. Gradski proračun još uvijek se najviše puni iz poreza, rečeno je. Oporbeni zastupnici ukazali su da to, međutim, pokazuje da Zagreb još nije grad poduzetnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćen je i prijedlog zaključka o izmjenama i dopunama Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru Zagreba, ali je u raspravi ukazano na sporost u tempu donošenju prostornih planova koji "koče građane u gradnji kuća i poslovnih poduhvata".

Prihvaćen je i prijedlog zaključka o davanju jamstva Zagrebačkoj banci i austrijskoj banci Kommunalkredit Austrija za kredit ZET-u te o davanju suglasnosti ZET-u na dugoročno zaduživanje kod Zagrebačke banke.

Oporbeni zastupnici rekli su da nisu protiv nabave niskopodnih tramvaja, ali da su kamate koje ZET, odnosno Zagreb plaća Zagrebačkoj banci lihvarske. Prvi od 70 niskopodnih tramvaja koji su Zagreb i ZET naručili od "Končara" trebao bi se pojaviti u svibnju iduće godine na zagrebačkim ulicama.

Zastupnici su jednoglasno prihvatili izvješće o sigurnosti i radu Policijske uprave zagrebačke u 2003., uz zaključak u kojem se zalažu za povećanje broja policijskih postaja u skladu s ustrojstvom mjesne samouprave od 17 gradskih četvrti.

U izvješću PUZ-a navodi se da na Zagreb otpada oko polovica svih registriranih kaznenih djela u Hrvatskoj. U 2003. u odnosu na 2002. kaznena djela bilježe porast za oko 12 posto, njih 88 posto su iz područja općeg kriminala, a na zlouporabu droga otpada 7 posto kaznenih djela. Lani je bilo 15 ubojstava, od toga je njih 12 rasvjetljeno, a za tri se procjenjuje da počinitelje treba tražiti u kriminalnom miljeu.

Iza 23 sata i 20-ak odrađanih, od gotovo 50 točaka dnevnog reda, gradski zastupnici su si priuštili pauzu, nakon koje će nastaviti rad kako bi sjednicu završili noćas.

(Hina) xbma yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara