Zagrebački SDP najavio alternativni program stanogradnje

NAJAVLJUJUĆI novi, zagrebački model stanogradnje, predsjednik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić danas je rekao da Zagrebu nedostaje oko 45.000 stanova te ustvrdio kako bi se buduća aktivna stambena politika mogla temeljiti na javnoprivatnom partnerstvu.

Bandić je to naveo na konferenciji za novinare u Gradskoj organizaciji SDP-a i najavio da će opširnije o Strategiji stambene politike Zagreba govoriti autor strategije. Gojko Bežovan na jednoj od svibanjskih sjednica Gradskog poglavarstva gdje će dati detaljnu sliku problematike stanovanja i demografsko kretanje stanovništva.

Stožerna institucija za provođenje stambene politike bit će Stambeni fond Grada Zagreba, a novcem iz Fonda financirala bi se gradnja socijalnih i javnih najamnih stanova kao i kupnja stanova koji bi se prenamijenili u socijalne ili javne najamne stanove, zatim kupnja zemljišta i njegovo komunalno uređenje, kupnja stanova ili obiteljskih kuća, dogradnje i adaptacije, ali i gradnja domova za starije, rekao je Bandić.

Zagrebačka gradonačelnica i članica zagrebačkog SDP-a Vlasta Pavić danas je rekla da će Grad Zagreb i dalje sudjelovati u Vladinom Programu društveno poticane stanogradnje i razvijati ga u skladu s objektivnim mogućnostima.

"Nije nam nakana da zagrebačkim projektom stanogradnje isključimo druge projekte, ali u tržišnoj utakmici građani će odabrati prihvatljiviji", rekla je Vlasta Pavić. Dodala je kako Grad tu ne računa samo na postojeći zemljišni fond, nego će kupovati i drugo zemljište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stanovi će se graditi po tri modela: iz projekta za kontrolirano tržište, javni najamni stanovi i socijalni stanovi.

Kako doznajemo, najviši iznos stambenog kredita građanima iznosio bi 60.000 eura, a kamatu od šest posto Fond će subvencionirati svim građanima s dva posto, a dodatno roditeljima s djecom.

Ni Vlasta Pavić niti Milan Bandić nisu htjeli komentirati aktualna stranačka zbivanja unutar SDP-a. Na upit nisu li protekli događaji klasični unutarstranački obračun u kojem zamjenica SDP-a Željka Antunović želi preuzeti zagrebačku Gradsku organizaciju Bandić je rekao kako "ne bi ulazio u špekulacije", a na upit hoće li podnijeti ostavku zatraži li to večeras vodstvo SDP-a rekao je da "ne želi komentirati ki bi da bi". Vlasta Pavić je na upit je li se pomirila s Bandićem rekla da su oni "najbliži suradnici" i da ne vidi razloga zašto ne bi komunicirali kad su u pitanju njihovi zajednički interesi u funkcioniranju Grada.

O odnosima u gradskoj koaliciji SDP-HNS i izboru novog člana Poglavarstva, umjesto Mislava Žagara koji je u veljači napustio HNS, bit će više riječi poslijepodne na zajedničkom sastanku čelnika zagrebačkog HNS-a i SDP-a.

(Hina) xbdj yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara