54.162.121.80 US
 

Zagrebačko Sveučilište posjetit će od 12. do 15. travnja evaluacijska skupina Salzburg seminara

Piše:
četvrtak, 8.4.2004. 13:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Evaluacijska skupina savjetnika Salzburg seminara posjetit će Sveučilište u Zagrebu na poziv rektorice Helene Jasne Mencer gdje će od 12. do 15. travnja s predstavnicima akademske zajednice razgovarati o provođenju bolonjskoga procesa, odnosno o dosadašnjim postignućima u harmonizaciji visokoga školstva u Europi.

Programom posjeta predviđaju se i razgovori o funkcionalnoj i organizacijskoj integraciji sveučilišta, financiranju integriranoga sveučilišta te sustavu osiguranja kvalitete visokoga školstva, navodi se u informaciji Ureda za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Skupinu savjetnika Salzburg seminara vodit će Josef Jarab, član Češkoga odbora za Unesco i bivši rektor Sveučilišta Palacky, a u njoj će biti i Sven Caspersen, rektor danskoga Sveučilišta Aalborg, Madeleine Green, potpredsjednica Američkoga vijeća za obrazovanje, doktorandica na Centru za međunarodne studije Sveučilišta u Cambridgeu Manja Klemenčić i Jochen Fried, direktor Sveučilišnoga projekta (University Project) Salzburg seminara.

U razgovorima će sudjelovati dekani, prodekani i članovi različitih senatskih odbora i povjerenstava sa svih učilišta zagrebačkoga Sveučilišta, a predviđen je i jedan sastanak sa studentima.

Salzburg seminar neovisna je i neprofitna međunarodna institucija osnovana 1947. sa svrhom promicanja dijaloga među čelnicima svijeta te olakšavanja razmjene informacija i ekspertiza o političkim, društvenim, kulturnim i ekonomskim pitanjima. Seminar se ubraja među najistaknutije svjetske centre međunarodnoga obrazovanja, a sjedište mu je u dvorcu Leopoldskron iz 18. st. u Salzburgu.

Sveučilišni projekt (University Project) jedan je od projekata koji se već više godina provodi u sklopu toga seminara. Naziv je to za niz konferencija i simpozija na kojima se okupljaju predstavnici visokoga školstva iz središnje i istočne Europe i Rusije, kao i njihovi kolege iz sjeverne Amerike i zapadne Europe. Svrha Projekta je promicanje procesa reforme visokoga školstva u središnjoj i istočnoj Europi te Rusiji budući da sveučilišta na tim prostorima redefiniraju svoj odnos prema državi te se pokušavaju što bolje integrirati u širu intelektualnu zajednicu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Neke od tema koje se razmatraju u sklopu Sveučilišnoga projekta su - akademska struktura i upravljanje sveučilištem, tehnologija i visoko školstvo, sveučilišna administracija i financije, izlaženje ususret studentskim potrebama i uloga studenata u institucionalnim poslovima te sveučilište i građansko društvo.

Ujesen 1998. Salzburg seminar počeo je Visiting Advisors Program (VAP) koji se temelji na savjetodavnim posjetima prosudbenih timova koje čine sveučilišni nastavnici i stručnjaci iz sjeverne Amerike te središnje i istočne Europe.

Zagrebačko sveučilište potpisalo je sa Salzburg seminarom 2003. ugovor o suradnji u sklopu VAP-a. Posjeti evaluacijskih timova ostvaruju se na zahtjev institucije domaćina, a njihov način rada je takav da oni "daruju" svoje vrijeme i stručnost kako bi pomogli kolegama iz institucija koje su ih pozvale u provođenju reformi u visokome obrazovanju te procesu izrade samo-analize.

Po završetku posjeta zagrebačkom Sveučilištu, savjetnici Salzburg seminara izradit će završno izvješće u kojemu će iznijeti svoja zapažanja i preporuke.

Ured za odnose s javnošću podsjeća da je izaslanstvo Salzburg seminara posjetilo Zagreb prije četiri godine kada je sačinilo i evaluaciju Sveučilišta u Zagrebu. Izvješće se može pročitati na web stranici www.unizg.hr/iskorak/salzburg.pdf.

(Hina) xip yaz

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije