zagrepčani potpisivali donorske kartice za darivanje organa

Mnoge osobe iz javnog života danas su u Gajevoj ulici, na zagrebačkoj "špici", u humanitarnoj akciji "Darujmo život" dijelili Zagrepčanima donorske kartice, čijim potpisivanjem pristaju darovati organe nakon smrti.

Iako hrvatski zakon propisuje da je svaka osoba nakon smrti potencijalni darovatelj organa ako se tomu u životu nije izričito protivila, u praksi liječnici ipak traže suglasnost obitelji za transplataciju organa.

Pozitivan odgovor obitelji u nas dobiju u više od 75 posto slučajeva, što je na razini europskog prosjeka, ističe koordinatorica Transplatacijskog programa pri Ministarstvu zdravstva Mirela Bušić.

No, u slučajevima kad osoba posjeduje donorsku karticu, pristanak obitelji na presađivanje organa je i veći od 95 posto, što potvrđuje opravdanost potpisivanja te kartice, koja je danas jedino sredstvo izražavanja osobnog pristanka na darovanje organa.

Ministarstvo zdravstva provodit će akciju "Darujmo život" idućih mjesec dana u svim dijelovima Hrvatske radi promicanja transplatacijske svijesti među građanima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno u Hrvatskoj više od 1500 ljudi čeka na presađivanje bubrega, srca, jetara, pluća, koštane srži ili rožnice, a oko 30 posto njih neće dočekati potreban organ.

Samo na presađivanje bubrega čeka oko 800 ljudi, a svake godine ima nekoliko stotina novih bolesnika sa zatajenjem bubrežne funkcije.

Da promotivne akcije u javnosti i bolja organizacija u sustavu zdravstva daju dobre rezultate, pokazuju podatci da je u nas 2001. broj darovatelja organa povećan više od 100 posto u odnosu prema prijašnjem razdoblju, a samo su ove godine izvedene 93 operacije.

"Unatoč tomu, broj darovanih organa nedovoljan je u usporedbi s brojem onih koji čekaju na presađivanje", ističu u Ministarstvu zdravstva i dodaju da promicanje svijesti o važnosti darivanja organa treba početi kroz školske programe još u tinejdžerskoj dobi, što je uobičajena praksa u svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara