54.156.76.187 US
 

Zahtjev da se utvrdi odgovornost Grada za hvatanje lisice u središtu Karlovca

Piše:
utorak, 24.8.2004. 20:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Karlovačka podružnica Međunarodnog društva za sprječavanje okrutnosti nad životinjama i biljkama (PCAP Int.) zatražila je danas da se grad Karlovac, u čijem je središtu početkom kolovoza viđena lisica, očituje o odgovornosti i odgovori koja je javna služba ovlaštena za hvatanje odbjeglih ili zalutalih divljih životinja, dotično lisica. L

Otvoreno pismo poslano je i ministarstvim zdravstva, poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Županijskoj veterinarskoj inspekciji, Zavodu za javno zdravstvo te OESS-u u Karlovcu.

Županijska veterinarska inspektorica Branka Horvatić kazala je za Hinu da je još prošlog ponedjeljka dostavila naputak Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Higijeničarskoj službi, ali da lisica još nije uhvaćena.

U otvorenom pismu pod nazivom Zahtjev za očitovanje o odgovornosti PCAP Int. pita što gradska uprava kani učiniti glede lisice koja se nesmetano kreće u gradskim četvrtima Novom centru i Baniji, s velika je mogućnost da je bijesna".

U pismu se navodi da se lisica u kolovozu trajno nastanila na dječjem igralištu ispod tobogana u Ulici Tina Ujevića, a građani su slučaj prijavljivali službama MUP-a, Komunalnog redarstva, Higijeničarskom servisu, Zavodu za javno zdravstvo, Županijskoj veterinarskoj inspekciji i Lovačkom društvu, a sve one tvrde da nisu ovlaštene za hvatanje divljih životinja.

Predsjednik karlovačke Podružnice Milan Medić rekao je za Hinu da u proteklih tjedan dana nema dojave o lisici, ali oni bez obzira na to je li lisica otišla iz grada i u kojim okolnostima, te je li stradala ili nije, traže očitovanje gradske uprave, jer je potpuno neprihvatljivo da uprava, pod ovlasti koje je Higijeničarski servis za hvatanje pasa i mačaka, nije mjerodavna za propisno hvatanje i drugih, pa i divljih životinja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Taj servis je po naputku Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede obvezan uhvatiti lisicu, ali to do danas nije učinjeno. Suvlasnik Servisa Vladimir Petrić kaže da su njegovi djelatnici četiri ili pet puta u kolovozu bili na terenu, ali da nisu opremljeni puškama za omamljivanje životinja, a da zakon zabranjuje upotrabu vatrenog oružja, te lisici nisu mogli ništa ni oni ni lovci ili policija.

Osim toga u zadnjih tjedan dana nema dojava o lisici i on pretpostavlja da je mlada lisica "zbog spolne zrelosti sama otišla u šumu". Dodao je da je iz Švicarske naručio puhaljku sa strjelicom za omamljivanje pasa, ali još nije stigla, no vjeruje da se lisici ne bi mogli približiti na oko četiri metra da bi je pogodili puhaljkom.

Voditelj Odjela komunalnog redarstva Ivan Udžbinac kaže da su mu prije dva tjedna nakon više dojava o lisici predstavnici Higijeničarske službe, policije, gradske Javne vatrogasne postrojbe i Odjela za lovstvo Ministarstva poljoprivrede rekli da nitko od njih nije ni ovlašten ni opremljen za hvatanje divljih životinja te da se nakon toga sve smirilo i on sada ne zna što se dogodilo s lisicom.

Katarina Trbović, stanarka jednog od nebodera u Ulici Tina Ujevića, nekoliko je puta bila blizu lisice i ovjekovječila je s desetak fotografija. Kaže da ju je zadnji put vidjela prije tjedan dana, da je bila pitoma i da nije izgledala bolesno, nego je imala lijepu i njegovanu dlaku. Približila joj se na oko dva metra, ali poznaje ljude kojima je lisica uzela hranu iz ruke i pojela je nekoliko metara dalje.

Tu i slične izjave o neprirodnu ponašanju lisice kao divlje životinje Branka Horvatić je popratila riječima da je to vjerojatno pripitomljena lisica navikla na ljude, inače bi, da je bijesna, već nakon deset dana teško jela zbog grčenja čeljusti i vjerojatno bi uginula, a po dojavama građana živjela je ili živi u gradu od početka kolovoza. "Molim građane", rekla je, "ako opet vide lisicu da se jave Higijeničarskom servisu koji je obvezan uhvatiti lisicu, jer divljoj životinji, bila bijesna ili ne, nije mjesto u gradu".

(Hina) xvhor ymć

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije