54.162.121.80 US
 

Zahtjev za javno objavljivanje Studije o utjecaju projekta Družbe Adria

Piše:
četvrtak, 28.10.2004. 12:37
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

LAIČKA udruga Franjevački svjetovni red zatražio je danas od ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Marine MatulovićDropulić, da javno na internetu objavi cjelovit i nerecenzirani sadržaj Studije utjecaja na okoliš projekta Družba Adria, kojim se planira doprema nafte iz Rusije naftovodom preko šest zemalja do hrvatske luke u Omišlju.

U priopćenju se ističe kako je javna dostupnost Studije pravo svakog građanina kako bi se organizirala javna rasprava i osigurala kvalitetna recenzija.

Franjevački svjetovni red također napominje da mnogi članovi franjevačkog reda od početka sa zabrinutošću prate provedbu projekta Družba Adria, te smatraju svojom moralnom odgovornošću sudjelovati u javnoj raspravi o Studiji.

"Molimo vas da učinite sadržaj Studije dostupnim na internetu", navodi Franjevački svjetovni red u priopćenju, koje je potpisao sociolog dr. Renato Matić.

Također se podsjeća na izjavu hrvatskih biskupa od 10. prosinca 2003. u kojoj, uz ostalo, stoji kako je "Crkva zalaganje za zdrav okoliš uvijek smatrala dijelom svoga integralnog evenđeoskog navještaja, a sv. Franjo Asiški uzoran je primjer takvoga stajališta Crkve".

Franjevački svjetovni red naglašava da je "jednom stvorena ravnoteža ekološkog sustava neobnovljiva vrijednost, i ako se ona uništi, nikakvi ih novci ni naknadno probuđena svijest ne mogu iznova oživjeti".

Pismo sa zahtjevom za javnim objavljivanjem Studije o utjecaju na okoliš Franjevački svjetovni red poslao je i predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora, Ivi Sanaderu i Vladimiru Šeksu, te Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Od glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša, Kate Gojević, danas se pak doznaje kako još nije sastavljena komisija za procjenu Studije o utjecaju projekta Družba Adria na okoliš.

Napomenula je da će na web stranicama Ministarstva biti objavljen sažetak te Studije nakon što komisija utvrdi da je Studija kompletna i da može ići na javni uvid. A ako komisija odluči, Ministarstvo će otvoriti novi web na koji će staviti cjelokupni tekst Studije utjecaja na okoliš.

I ekološka udruga Eko Kvarner - koja se protivi projektu Družba Adria jer, uz ostalo, smatraju da će se narušiti jadranski ekosustav - prije 15-tak dana zatražila je od Ministarstva da se na njihovim web stranicama u cjelosti objavi Studija o utjecaju na okoliš, kako bi se omogućila kvalitetna javna rasprava.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije