Zajednica povratnika Hrvatske upozorila na problem ovrhe

ZAJEDNICA povratnika Hrvatske (ZPH) upozorila je danas da se ne provode zaključci Sabora i odluke Vlade o rješavanju problema naplate najma za stanove i kuće koje su prognanici i povratnici koristili za vrijeme progonstva.

Vlada je 26. lipnja zadužila Ministarstvo pravosuđa da pribavi pravomoćne presude o plaćanju najamnina po tužbama vlasnika kuća koje su prognanici koristili, kako bi se država s njima nagodila i preuzela na sebe plaćanje naknada.

"Iako se država prije tri mjeseca obvezala da će za 30 dana zaustaviti ovrhe zbog neplaćanja najma za stanove i kuće koje su prognanici i povratnici koristili, a onima nad kojima je ovrha već provedena vratiti novac, niti jedan predmet još nije riješen", rekao je predsjednik ZPH Josip Kompanović na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Zajednice.

"To je nacionalna sramota prema najtežim stradalnicima Domovinskog rata, čime se pokazuje daljnja bešćutnost ove vlasti", ocijenio je Kompanović. Izjavio je i kako je ZPH na svoju današnju sjednicu pozvao ministricu pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, ali se ona nije odazvala.

Sudovi su donijeli velik broj presuda, oko dvjestotinjak, protiv povratnika koji su tijekom rata koristili tuđe stanove i kuće za smještaj i od tih se ratnih stradalnika, rekao je Kompanović, traži da plate od 100.000 do 200.000 kuna. Ovrhe se i dalje provode, pa se prognanicima i povratnicima kojima se ne može "sjesti" na plaću, uzimaju automobili, namještaj koji su dobili od države u procesu obnove i druga pokretna imovina, kazao je Kompanović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanović je podsjetio da je u srpnju prošle godine Hrvatski sabor obvezao Vladu da donese zaključak da se svim stradalnicima Domovinskog rata koji su koristili tuđu imovinu zbog nužde vrati novac ako su utuženi. Vlada godinu dana nije reagirala, a onda je sredinom ove godine donijela spomenutu odluku.

Najavio je da će ZPH poduprijeti program onih stranaka koje pokažu interes za rješevanje problema povratnika, kojih je oko 600.000.

ZPH priprema i projekt oživljavanja gospodarstva na područjima od posebne državne skrbi jer je stopa nezaposlenosti prešla 50 posto, a demografska slika područja povratka gora je nego prije jednog stoljeća, kazao je Kompanović. Ta bi područja, istaknuo je, trebala dobiti status slobodnih zona, pa ZPH priprema novi zakon o područjima od posebne državne skrbi.

Za useljenike iz BiH ZPH predlaže da im se, umjesto dodjele građevnog materijala za izgradnju kuća koje oni ionako ne mogu izgraditi jer nemaju novca za izvođače radova, preko APN-a otkupe kuće koje se nude na prodaju.

Kompanović je naveo i problem razminiranja jer su mine prepreka obnovi i oživljavanju gospodarstva na područjima od posebne državne skrbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara