54.234.0.2 US
 

Zajednički pothvat: Gareljić i di Monteforte obišli postrojbe

Piše:
srijeda, 17.9.2003. 16:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZAPOVJEDNIK Stožera mornaričkih snaga NATO-a za južnu Europu viceadmiral Ferdinando Sanfelice di Monteforte i zamjenik hrvatske ministrice obrane Zlatko Gareljić posjetili su danas postrojbe i razgledali opremu, brodovlje i zračne snage koje sudjeluju u NATO-ovoj pomorskoj vojnoj vježbi "Zajednički pothvat" u ratnoj luci Lori i zračnoj luci Split Kaštela.

Viceadmiral di Monteforte novinarima je nakon obilaska kazao kako je vojna vježba, koje će se središnji dio održati 19. rujna u Hvarskom kanalu, prva NATO-ova vježba u kojoj sudjeluju ravnopravno i hrvatske pomorske i zračne snage. Cilj je te vježbe protuminsko djelovanje te traganje i spašavanje unesrećenih na moru nakon terorističkog napada na trajekt, t.j., kako je naglasio, priprema za nešto, na žalost, realno i moguće u svakidašnjem životu. Dosadašnje sudjelovanje hrvatskih snaga u zahtjevnim pripremama vježbe, koja se planira gotovo godinu dana, ocijenio je vrlo pozitivnim te dodao kako vjeruje da će HRM, kad bude u sastavu NATO-a, uvelike pridonijeti njegovim vrijednostima. Takve vježbe omogućuju usklađivanje zemalja sudionica s NATO standardima u komunikaciji i zapovijedanju, ali ih pripremaju i za zajedničko djelovanje u kriznim stanjima. Time se uvježbavaju postupci i komunikacija te prikaz NATO-ove sposobnosti za puno integriranje višenacionalnih partnerskih snaga u zajedničkoj akciji.

Zamjenik ministrice obrane Zlatko Gareljić naglasio je kako će vježba "Zajednički pothvat" pridonijeti hrvatskoj međunarodnoj afirmaciji, približavanju i uključenju u NATO. Hrvatska je punopravan kandidat za članstvo u NATO-u i do sada se uspješno usklađuje s njihovim standardima. Kada je riječ o opremljenosti i starosti flote, Gareljić je kazao kako HRM zadovoljava NATO-ove standarde te da je približavanje, usklađivanje i ujednačivanje proces, a ne trenutak, i to ne samo glede opreme i brodovlja nego i zapovjednog i komunikacijskog sustava, što se postiže takvim vježbama.

U "Zajedničkom pothvatu", koji se izvodi svake dvije godine u drugoj zemlji domaćinu, ove godine sudjeluje 13 država: članice NATO-a Belgija, Francuska, Grčka i Italija, te zemlje partneri i članice "Partnerstva za mir" Albanija, Rusija, Ukrajina, Bugarska, Letonija, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska te Alžir kao član Mediteranskog dijaloga. U vježbi sudjeluje više od 500 ljudi, 10 brodova i pet zrakoplova koje je viceadmiral di Monteforte danas posjetio u Lori i na pisti zračne luke u Resniku. Hrvatska sudjeluje s dvama ophodnim brodovima, "Cavtatom" i "Kostajnicom," i s jednim helikopterom.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije